LAPAR: Toate alimentele din supermarketuri ar trebui sa provina de la producatori romani

0
469

Toate alimentele din supermarketuri ar trebui sa provina de la producatori romani, iar din import ar trebui aduse doar acele alimente care nu se produc la noi in tara, a declarat, miercuri, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, la Conferinta Nationala a Agricultorilor.

El a sustinut acest lucru, in conditiile in care un proiect legislativ depus in martie la Parlament, prin care se doreste modificarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prevede ca supermarketurile ar putea fi obligate sa comercializeze cel putin 50% produse alimentare romanesti.

“50% e putin, toata marfa ar trebui sa provina din Romania si sa aducem din afara doar ce nu gasim pe piata din Romania”, a sustinut presedintele LAPAR.

LAPAR2Potrivit acestuia, nu ar fi adevarate informatiile potrivit carora carnea adusa din import ar fi mai ieftina decat cea autohtona.

“Nu este posibil sa nu poti vinde porcul tau, pe motiv ca vine mai ieftin din import. Acest lucru este o minciuna, inseamna ca nu este de calitate si imi asum aceasta afirmatie. Preturile s-au uniformizat, exista burse. Nu poti spune ca aduci mai ieftin porcul din afara, cand tu ai porcul in spate. Spre exemplu, intr-un raport din februarie al Comisiei Europene, se arata ca carnea carcasa vita are un pret de 3,8 euro, iar la galantare in Romania este 3 euro si aceeasi carne este 8-10 euro la Bruxelles. Nu cumva carnea adusa in Romania era o carne pe care ar fi trebuit sa o arunce si a venit un baiat destept din Romania sa spuna ca o da el? Ce-a fost in capul parlamentarilor care au trimis legea inapoi? (…) Spre exemplu, in Olanda, nu exista alta bere decat cea olandeza”, a mai spus Baciu.

LAPAR4Plenul Camerei Deputatilor a decis, saptamana trecuta, sa retrimita la Comisia pentru agricultura initiativa legislativa care modifica Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Conform unui proiect de lege depus in martie la Parlament, de deputati ai PNL, supermarketurile ar putea fi obligate sa asigure spatii de expunere pentru produsele alimentare ale producatorilor romani de minim 50%, din care cel putin 20% sa fie alocate producatorilor locali si sa perceapa taxe de maximum 5% pentru acestia.

Proiectul, initiat de 10 deputati liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda, modifica Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

LAPAR8In data de 19 aprilie 2016, Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor a dat raport de adoptare proiectului de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona in continuare si in week-end.

Potrivit proiectului de lege, “comerciantii persoane fizice autorizate care desfasoara activitati de comercializare pentru produse alimentare vor avea obligatia ca, pentru produsele alimentare — lapte si produse lactate, carne si produse de carne, fructe, legume si produsele fabricate din acestea, panificatie, patiserie si cofetarie—, fabricate de catre producatori din Romania sa asigure spatii de expunere si vanzare de cel putin 50% din suprafata existenta folosita pentru comercializarea alimentelor. In acest sens, minim 20% din aceste spatii sa fie alocate catre toti producatorii locali”.

LAPAR9De asemenea, proiectul prevede ca serviciile, discounturile si alte obligatii cerute de comercianti producatorilor romani de produse alimentare sa nu depaseasca 5% din valoarea marfurilor comercializate.