Magazinele vor avea si ”rol” de bancomat

0
642

Sistemul prin care un magazin va fi obligat sa acorde, la cerere, clientilor care nu au bani cash asupra lor, si stiu ca vor avea nevoie ulterior de numerar, pana la 200 de lei bani lichizi a fost aprobat, marti, de catre deputati si urmeaza sa fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis, astfel incat sistemul sa fie aplicat din 20 mai.

Termenul de 20 mai este cel aprobat de parlamentari si poate fi respectat daca actul normativ este promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
Operatiunea il va scuti pe client, in special pe cel din orase mici sau de la tara, de cautarea unui bancomat din care sa scoata bani cash pentru un magazin care nu accepta plata cu cardul si va avantaja magazinele, in opinia initiatorilor, prin cresterea rulajului financiar.
In forma aprobata, documentul stabileste ca persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care au incheiat cu emitentii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate sa acorde avansuri, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afisa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului.
Avansul va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar vor fi asimilate retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzactiilor vor fi stabilite conform contractelor in vigoare intre parti.
Refuzul de a acorda avansul va atrage magazinului o amenda cuprinsa intre 20.000 de lei si 50.000 de lei.
Comerciantii vor putea percepe de la titularul cardului o suma de pana la 1% din valoarea avansului acordat.
In cazul in care numerarul aflat la dispozitia comerciantilor nu acopera suma solicitata de catre utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibila pentru astfel de operatiuni. Aceasta pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar si pentru alte operatiuni, precum restul la plata.

companii_preturiLa randul lor, bancile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea comerciantilor, in baza contractelor incheiate in acest scop, sa instaleze terminale de plata la toate locurile de vanzare ale acestora, in termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitarii.
Bancile acceptante de carduri sunt obligate sa asigure infrastructura si dotarile proprii necesare, in vederea ordonarii platilor prin intermediul mijloacelor moderne de plata si a
realizarii transferului intre contul de card si contul beneficiarilor sumelor platite, precum si pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plata, in termen de maximum 90 de zile.
Practic, asa cum Profit.ro a anuntat in toamna anului trecut, magazinele care vand cu amanuntul si accepta sa li se plateasca prin card bancar vor putea acorda unui client, daca cere, bani cash pana la 200 de lei, pe care ii vor recupera de pe cardul bancar al acestuia. Clientul care stie ca, dupa ce iese din centrul comercial, va merge la un alt magazin unde nu poate plati cu cardul va avea astfel asupra lui bani lichizi, fara sa mai fie obligat sa gaseasca un bancomat.
Suma acordata clientului va fi scrisa distinct pe bonul fiscal, pentru inspectorii Fiscului.
De asemenea, daca obligatia de a accepta ca mijloc de plata si cardurile de debit si credit erau impuse comerciantilor cu amanuntul care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 de euro, acum acest plafon al cifrei de afaceri a fost redus la 10.000 de euro.
“Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice, inclusiv cele care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata sunt obligati sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit”, se mai arata in proiect.
Guvernul nu s-a opus acestui sistem, rezumandu-se sa intrebe Banca Nationala daca astfel de tranzactii pot fi acceptate. Raspunsul bancii a venit prompt: se poate cu mici conditii iar cel putin doua banci sunt deja pregatite sa furnizeze acest serviciu de avansuri de numerar.
Astfel, intr-un document transmis de la cabinetul prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, se arata ca magazinele trebuie sa opteze pentru a da bani clientilor, nu sa fie obligate, si ca ar fi bine sa existe si o analiza cost-beneficiu, precum si o consultare cu Banca Central Europeana, actele normative ale BNR neimpiedicand insa un astfel de sistem, denumit “cash-back” in practica internationala. Recomandarea acestuia nu a fost insa acceptata de parlamentari, avansul fiind legiferat ca obligatie, inclusiv cu impunerea amenzii pentru nerespectare.