Romania are atasati agricoli in 12 tari pentru promovarea produsului romanesc

0
707

In sedinta Guvernului din 11 mai 2016 a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta care va permite infiintarea functiei de atasat agricol.

Prin actul normativ adoptat astazi, se infiinteaza functia de atasat agricol in cadrul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea asigurarii reprezentarii Romaniei in plan extern, in domeniul politicii agricole comune si promovarii produselor agroalimentare. Cresterea competitivitatii si a capacitatii de productie a agriculturii romanesti, estimata pentru urmatorii ani, presupune in paralel redinamizarea vocatiei sale de export, iar promovarea sectorului agroalimentar romanesc pe piata europeana si mondiala implica, in primul rand, consolidarea unei cooperarii internationale specializate.

Urmand exemplul altor tari care si-au imbunatatit concurenta la export prin crearea functiei de atasat agricol se poate implementa o politica “agresiva” in identificarea oportunitatilor de export si de afaceri, de investitii, cu efecte benefice asupra economiei romanesti.

Primii 8 atasati agricoli vor fi trimisi in China, SUA, Germania, Spania, Turcia, Israel, Rusia si Egipt. Concursul pentru numirea acestora va fi accesibil doar salariatilor ministerului, care trebuie sa demonstreze ca stapanesc limbi straine si politicile in domeniu. Atasatilor li se va asigura un salariu similar celui acordat pentru angajatii din misiunile si reprezentantele Romaniei din strainatate.

Ministerul Agriculturii, actele pentru a convinge Comisia Europeana (CE) sa inregistreze ca marfa protejata si recunoscuta la nivelul UE un set de produse din diferite sectoare alimentare, de la branza, fructe si peste la covrigi, carne si miere, in conditiile in care Romania are in prezent doar 3 produse recunoscute la nivel comunitar.

In prezent, Ministerul Agriculturii incearca sa obtina statutul de produs traditional romanesc recunoscut la nivelul Uniunii Europene pentru Covrigul Muscelean (Arges), Branza de burduf in scoarta de brad (Brasov si Arges), Branza de Covurlui (Galati), Telemeaua de Sibiu, Branza de Gulianca (Braila), Scrumbia Afumata de Dunare (Tulcea), Pita de Pecica (Arad), Salamul de Nadlac (Arad), Carnaciorii Virsli de Brad (Alba si Hunedoara), prunele de Leleasca (Olt), Mierea de tei Codrul Ciucurova (Tulcea), Mierea de salcam Valea lui Mihai (Bihor), Gemul de rabarbar (Mures), Cascavalul de Saveni (Botosani) si Carnatii de Plescoi (Buzau), si Kurtoskolac-ul de Covasna.

La acest moment Romania are doar 3 produse recunoscute – Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibanesti si Magiunul de prune Topoloveni, procedura de avizare pentru produsul din peste “Novac afumat din Tara Barsei”, fiind in desfasurare.


conferinta.produsul.romanesc!!! Despre cum definim si promovam produsul romanesc, perspective, politici alimentare, etichetare, legea 321, vom discuta la conferinta RO.aliment “Produsul romanesc si valoarea lui pe piata” de la Poiana Brasov, 15-16 iunie 2016, unde va invitam sa participati. Mai multe informatii gasiti  AICI.