Nielsen: Bugetele alocate bunurilor de larg consum – in crestere

0
30

Sumele cheltuite de europeni pe bunuri de larg consum au crescut cu 2,4% in primul trimestru al acestui an, similar cresterii de 2,5% din ultimul trimestru al anului trecut, arata un comunicat trimis de Nielsen.

Acesta arata ca, dupa o incetinire brusca a economiei, inregistrata in multe din tarile Europene in a doua jumatate a anului 2018, indicatorii macro-economici arata o crestere a PIB-ului zonei euro, in primele trei luni din 2019, cu +1,2%. Volumul vanzarilor, insa, a inregistrat o evolutie negativa (-0,5%) in trimestrul intai al anului in curs, urmand tendinta ultimelor trei luni din 2018 (-0,3%).

“In timp ce in primul trimestru s-a inregistrat o revigorare a indicatorilor macro-economici in toata Europa, cresterea consumului FMCG pe pietele monitorizate de Nielsen ramane modesta, comparativ cu evolutia inregistrata anterior: 2,4% in trimestrul intai 2019 versus 4% in primul trimestru din 2018”, a declarat Iulia Pencea, Market Leader Nielsen Romania, adaugand: “Dintre pietele mature, doar Spania reuseste sa treaca de media europena ca ritm de crestere, in timp ce majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est depaseste acest prag”.

Pe majoritatea pietelor europene se observa un efect semnificativ al inflatiei (crestere de 1,7%) asupra vanzarilor de FMCG, iar cresterea preturilor impacteaza cumparaturile. Astfel, consumatorii cumpara de fapt cu 0,5% mai putine unitati de produse, dar platesc cu 2,9% mai mult pe unitate de produs, comparativ cu acelasi trimestru din anul anterior.

Conform comunicatului citat, Turcia continua sa inregistreze cea mai mare crestere anuala a incasarilor (+ 20%), dar contributia este datorata exclusiv inflatiei, deoarece volumul este la un nivel negativ (-5%), in primele trei luni din acest an comparativ cu perioada anterioara.

PayWellAlte tari care au inregistrat niveluri de crestere semnificative sunt Ungaria, Grecia, Rusia, Polonia si Serbia (+ 6,6%, +4,9%, + 4,4%, + 4,3% si respectiv 3,8%). In acelasi timp, Irlanda (-1,2%) a inregistrat cea mai scazuta crestere din Europa. Romania se plaseaza printre tarile cu cea mai mare crestere din cele 28 de tari europene, de +10,4%.

Dintre cele cinci mari piete din Europa de Vest, Spania inregistreaza cel mai mare ritm de crestere (+ 3,6%), urmata de Franta si Marea Britanie (2,1% si res­pectiv 1%), in timp ce Italia si Germania au inregistrat o scadere de -0,3%, respectiv -0,9%.

In comparatie cu media europeana, Romania a inregistrat cresteri mai mari atat in ce priveste preturile platite (+3,3%), cat si volumele cumparate (+7,1%), astfel incat cheltuielile totale pe bunurile de larg consum au crescut cu 10,4%.