Home Piata Numar-record de bariere comerciale eliminate

Numar-record de bariere comerciale eliminate

0

Un numar-record de bariere comerciale au fost eliminate, in 2017, ca raspuns la intensificarea protectionismului pe pietele internationale, se arata in cel mai recent raport anual pe aceasta tema, publicat de Comisia Europeana marti, 26 iunie.

Cu privire la eliminarea mai multor bariere comerciale, Comisarul european Cecilia Malmström, responsabil pentru comert, a declarat:

„In calitatea sa de cea mai mare si mai accesibila piata din lume, UE este hotarata sa asigure faptul ca pietele externe raman la fel de deschise pentru companiile si produsele noastre. Avand in vedere cresterea recenta a protectionismului in multe parti ale lumii, activitatea noastra cotidiana de eliminare a barierelor comerciale a devenit si mai importanta. Garantarea faptului ca firmele noastre au acces la pietele straine se afla in centrul politicii noastre comerciale. Raportul anual subliniaza, de asemenea, ca exista solutii eficiente in cadrul de reglementare international. Avand in vedere intensificarea protectionismului, activitatea UE de asigurare a respectarii normelor trebuie, de asemenea, sa se intensifice.”

Datorita strategiei consolidate de acces pe piete, anul trecut au fost eliminate in totalitate sau partial 45 de bariere comerciale, dublul numarului celor eliminate in 2016. Acestea au fost inlaturate in 13 sectoare principale de export si investitii, lucru care a facilitat exporturi de marfuri cu o valoare suplimentara de 4,8 miliarde euro in 2017.

Raportul arata, de asemenea, ca in 2017 au fost inregistrate 67 de bariere noi, numarul total al barierelor existente ajungand la 396, intre 57 de parteneri comerciali diferiti din intreaga lume.

Exemple de bariere comerciale eliminate in 2017:
– recunoasterea standardelor de siguranta din industria UE de utilaje in noua legislatie braziliana relevanta;

– eliminarea barierelor administrative pentru servicii in Argentina;

– eliminarea restrictiilor privind deseurile de cupru si aluminiu si privind hartia in Turcia;

– eliminarea barierelor privind sanatatea si igiena animalelor si a plantelor legate de exporturile de bovine din unele state membre UE in China, Arabia Saudita si Taiwan;

– eliminarea anumitor restrictii privind exporturile de carne de pasare din unele state membre ale UE catre Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

Context
Raportul privind obstacolele in calea comertului si a investitiilor se bazeaza in intregime pe plangerile concrete primite de Comisie de la companiile europene. Acesta este publicat anual de la inceputul crizei economice din 2008.

Skip to toolbar