Pentru Europa principalul furnizor de soia boabe este SUA, cu o crestere de 121%

0
67

Conform noilor cifre publicate de Comisia Europeana, se mentioneaza ca importurile de soia boabe din SUA, de catre Uniunea Europeana, au crescut cu 121% in anul comercial curent (din iulie 2018 pana la mijlocul lunii aprilie 2019), comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

SUA este principal furnizor al acestui produs catre Uniunea Europeana, cu o cota de 72%. Europa este, la randul ei, principala destinatie a exportului de boabe de soia din SUA (22%), fiind urmata de China (18%) si Mexic (9%).

Cresterea schimburilor comerciale cu privire la o serie de produse, implicit boabele de soia, a reprezentat unul dintre obiectivele declaratiei comune, stabilite intre presedintii Juncker si Trump, parafata in 25 iulie 2016. Comisia Europeana isi urmareste angajamentul publicand regulat cifre privind importurile in UE de boabe de soia, venite din SUA.

soiaStatele Unite ale Americii este principala tara din care provin importurile de produse agroalimentare, in general, in Uniunea Europeana. Cele mai actuale cifre arata ca, din februarie 2018, pana in aceeasi perioada a anului 2019, valoarea importurilor agroalimentare din SUA a crescut cu 14%.

Boabele de soia reprezinta o optiune de interes pentru doritorii de furaj pentru pasari, porcine si ovine, dar si pentru productia de bautura din soia. In acelasi timp, pretul boabelor importate de fermierii europeni din SUA sunt unele atractive.

Datele privind raportul cu referire la boabele de soia provin din Observatorul European al Pietei Culturilor Agricole, raport pe care Comisia Europeana l-a lansat in luna iulie 2017, avand drept scop disponibilizarea datelor privind piata si o analiza pe termen scurt pentru sustinerea unei transparente mai mari in acest sector.