Pretul oualor la poarta fermei considerat “un pret de faliment”

Conform statisticilor Observatorului Preturilor UE, pretul oualor la producatori a scazut cu 15%, fata de luna decembrie a anului trecut. In prezent, un ou se vinde acum, in medie, cu 0,28 bani bucata, “un pret de faliment”, in opinia presedintelui Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.

“Pretul oualor la producator a scazut cu 15% fata de decembrie 2018, conform Indicelui Preturilor de Consum, fiind singurul produs din lista produselor alimentare care a inregistrat o scadere pe ceea ce a comunicat statistica. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt mult mai mici la poarta fermei, cu circa 22%, iar acum un ou se vinde, in medie, cu 28 de bani bucata, fara TVA. Este un pret de faliment. Nu avem cresteri sub nicio forma in industria avicola. In conformitate cu Observatorul Preturilor de la nivelul UE si al Indicelui de Consum raportat de Institutul National de Statistica la 10 aprilie preturile au scazut la poarta fermei cu 15% si la consummator cu 5%”, mentioneaza Ilie Van.

Acesta a tinut sa sublinieze ca, in mod traditional, primavara si vara, pretul oualor scade la producatorii din industria avicola, deoarece apare pe piata, in aceasta perioada, oferta oualor provenite din gospodariile taranesti.

“Fermierul, chiar daca ar vrea sa creasca pretul nu poate, fiindca piata nu suporta. Faptul ca sunt speculanti pe piata, care iau cu un pret mic de la fermieri si apoi il cresc de doua-trei ori, aceasta nu este treaba fermierilor, este a autoritatilor sa faca ordine in piata”, a subliniat presedintele UCPR.

El a tras un semnal de alarma si in ceea ce priveste carnea de pasare, pretul fiind mai mic comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu aproximativ 5%. Daca, anul trecut, media era de 1,54 lei/kilogram carcasa, in prezent aceasta se vinde cu 1,45 euro per kilogram. Referitor la productia de oua, a mentionat ca aceasta este mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2018.

“Pe primele trei luni oferta la ouale din ferme este cu circa 2% mai mare fata de anul 2018, iar la carne cu 7% mai mare”, a conchis Ilie Van.