Crestere a pretului la carnea de porc, prognozata de Comisia Europeana

0
201

Pentru anul in curs, Comisia Europeana estimeaza o crestere a exporturilor si a preturilor la carnea de porc, urmare a cresterii venite din China, spatiu geographic afectat de pesta porcina africana.

Exporturile de carne de porc ar urma sa ajunga la 2,92 milioane de tone in acest an, in crestere cu 9% fata de anul trecut, cand s-au inregistrat 2,68 milioane de tone, conform noilor estimari ale executivului comunitar.

“In 2019, exporturile de carne de porc ar urma sa creasca in mod semnificativ pe masura ce creste cererea chineza. Preturile cresc si ele in conditiile in care oferta este redusa, iar perspectivele la export se imbunatatesc”, mentioneaza Comisia Europeana.

Un inalt official chinez a estimate ca, in al doilea trimestru al anului 2019, preturile la carnea de porc urmeaza sa creasca cu 70% in China, dupa ce epidemia de pesta porcina africana a dus la reducerea cu 10% a efectivelor de porci, se arata in datele oficiale. In perioada care a trecut (din luna august 2018 si pana in prezent), pesta porcina africana a evoluat rapid in China, tara care este cel mai important producator la nivel global si – totodata – cel mai mare importator mondial de carne de porc.

China reprezinta principala piata de export pentru Uniunea Europeana. Importanta acestei piete a crescut dupa ce, in anul 2014, Rusia a introdus un embargo pentru livrarile de carne de porc din UE.

Din alt punct de vedere, Comisia Europeana estimeaza pentru acest an o productie stabila de carne de porc in UE, la 24,12 milioane de tone, potentialul de crestere fiind direct dependent de nivelul cererii chineze. Pentru anul viitor, Comisia mizeaza in acest moment pe o crestere de 0,5% a productiei si pe un avans de 5% a exporturilor.