Piața de lapte praf organic va depăși valoarea de 3 miliarde de dolari până în 2027 (cercetări)

0
99

Valoarea pieței de lapte praf organic va depăși 3 miliarde de dolari în următorii zece ani, deoarece consumatorii continuă cumpere tot mai multe produse lactate, ca urmare a preocupărilor legate de siguranța alimentelor și de creșterea interesului pentru nutriție, conform cercetărilor de la Future Market Insights din SUA.

Potrivit FoodBev, piața de lapte praf organic a avut o valoare de aproape 1,75 miliarde de dolari în 2016 și va înregistra o creștere anuală compusă de 5,4% între 2017 și 2027, arată o prognoză a firmei de cercetare a pieței Future Market Insights din SUA.

Conform unor studii pe această temă ale Future Market Insights, producția globală de lapte praf organic a crescut cu 2%-2,5% în 2016 – ritm care se situează peste ritmul de creștere de 0,5% al producției de lapte lichid organic. Future Market Insights a prognozat că aproximativ 112.000 de tone metrice de lapte praf organic vor fi probabil consumate în întreaga lume, cererea fiind determinată de percepțiile pozitive ale consumatorului de lapte praf cu privire la furnizarea de către acest produs, de substanțe nutritive esențiale pentru organism. Laptele praf este, de asemenea, popular, deoarece oferă consumatorilor o perioadă de păstrare mai lungă decât laptele proaspăt.

În mai, Mintel prognoza că piața de hrană pentru sugari din China va crește cu 5,4% între 2016 și 2021, opțiunile organice fiind una dintre zonele cu cea mai rapidă creștere.

Mintel a mai spus că evoluția pozitivă a volumelor din această categorie a fost determinată de cererea clasei mijlocii chineze, în creștere și de decizia de a elimina treptat controversata politică „un copil”.

Acum se estimează că 75% dintre mamele din China își hrănesc bebelușul cu formule organice de lapte pentru copii, deoarece calitatea produselor și cantitatea pe care părinții o vor cheltui pe nutriția copiilor continuă să fie factori-cheie în comportamentul de cumpărare al consumatorului.

Tinerele mămici, în special, sunt interesate de formula organice, arătau cei de la Mintel, 79% dintre mamele cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani folosind produse de acest fel.

Noua clasă de mijloc a Chinei este, de asemenea, „supra-informată” în ceea ce privește utilizarea formulelor organice pentru sugari, aproape nouă din zece persoane din acest segment spunând că folosesc aceste produse – o proporție semnificativ mai mare decât cel al consumatorilor în general (72%).

De ce China preferă formulele importate pentru sugari?

Posibilitățile pentru brandurile străine de produse lactate de a performa bine în Asia – în special în China – sunt foarte bune. De la criza laptelui local infestat cu melamină, din 2008, încrederea consumatorilor în produsele lactate fabricate de piața internă a fost foarte scăzută. Companiile chineze precum Yashili și Yili au căutat să își reducă pierderile prin investiții în formule pentru sugari făcute în Australia și Noua Zeelandă, în timp ce companiile europene precum Danone au valorificat percepțiile favorabile ale brandurilor lor.

Cele mai recente cercetări ale Mintel au arătat că, proveniența, precum și calitatea nutrițională a laptelui pentru sugari este unul dintre motivele importante de achiziție pentru consumatorii chinezi. Mențiunea „organic” aduce cu ea percepția că un produs este mai bun – și în mod crucial, mai sigur – pentru copii.

Aproape 60% dintre mamele din China consideră că produsele din Australia sau Noua Zeelandă sunt mai bune decât cele din alte surse, în timp ce mai puțin de o cincime dintre acestea asociază laptele produs în China cu o imagine premium.

China rămâne o piață puternică pentru formulele pentru sugari, dominată de preferințele consumatorilor pentru iproduse inovatoare și pentru produsele importate. Siguranța alimentară rămâne un motiv esențial de achiziție pentru consumatorii chinezi, în special în ceea ce privește produsele destinate alimentației copiilor lor.

Studiul Mintel a constatat că jumătate dintre mame aleg formula organică pentru sugari deoarece sunt dispuse să plătească mai mult pentru alimentele copilului lor. Acesta este, de asemenea, principalul motiv pentru care aceștia pot alege produse de nișă, cum ar fi formula pe bază de lapte de capră.

În cazul laptelui organic, Future Market Insights a constatat că laptele integral continuă să fie popular: cererea va rămâne robustă în următorii zece ani, cu o creștere anuală de peste 5% și o cotă așteptată a pieței globale de lapte praf în valoare de peste 50% până la sfârșitul anului 2017.

În afara Asiei, se estimează că valoarea pieței de lapte praf organic din Europa Occidentală va crește cu aproape 6% pe an până în 2027, datorită creșterii consumului gospodăriilor de produse lactate organice și a politicilor guvernamentale favorabile pentru sectorul agricol organic. America de Nord deține în prezent locul al doilea și se așteaptă să înregistreze o creștere anuală compusă de 5,3% în aceeași perioadă.

În aceeași ordine de idei (privind produsele lactate organice), ar fi de menționat și inițiativa Arla, care a lansat un lapte organic, îmbuteliat la sticlă, în parteneriat cu lanțul fast-food McDonald’s.