Pretul alimentelor a crescut pentru prima data in ultimele 5 luni

0
100

Indicele global al preturilor produselor alimentare a urcat in octombrie, pentru prima data in ultimele cinci luni, in urma cresterii cotatiilor la zahar si cereale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Acest indice masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In octombrie, acest indice a avut o valoare de 172,7 puncte, in crestere cu 1,7% fata de luna precedenta. Alimentele care au inregistrat cresteri de pret sunt zaharul (+5,8%), cerealele (+4,2%), carnea (0,9%) si uleiurile (+0,5%), acesta din urma fiind la cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni. Lactatele, in schimb, au inregistrat o scadere de 0,7% luna trecuta.

FAO a corectat estimarile privind productia mondiala de cereale in 2019 cu aproximativ doua milioane tone in scadere, pana la 2,704 miliarde tone, dar inca in crestere cu 1,8% fata de nivelul din 2018.

Productia globala de grau ar urma sa ajunga la 765 milioane de tone, in scadere cu aproape un milion de tone fata de precedenta prognoza, dar in crestere cu 4,5% fata de 2018.