Preturile extrem de mici ale carnii de pasare importate trezesc suspiciuni in randul producatorilor romani. Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) au fost determinati sa atraga astfel atentia autoritatilor privind importurile de carne si produse din carne, care ajung pe piata romaneasca la preturi foarte mici.

“Eu dau mereu un exemplu si am transmis acest lucru si la ANSVSA, inclusiv listingul cu produsele procesate din carne de pui. Noi exportam produse si preparate din carne de pui cu 4.000 de euro tona, in timp ce pe piata intra din import aceleasi produse cu 2.000 de euro tona. Aceleasi pozitii tarifare. Oare o fi carne acolo? Cele mai multe astfel de produse (60-70%) vin din spatiul comunitar, din Polonia si Ungaria. Nu avem nimic cu ceea ce vine din spatiul comunitar, dar sa vina la o calitate corespunzatoare si la un pret corect. Noua nu ne e frica de concurenta, ci de smecheriile care se intampla. Fermierului roman de pasare nu ii este teama de concurenta din Uniunea Europeana, pentru ca are costuri si performante la cel mai inalt nivel din Europa, insa acestuia ii este teama de tertipurile de pe piata” a subliniat Ilie Van, presedintele UCPR.

El a mai tinut sa adauge ca balanta comerciala a anului trecut a fost una negativa pe acest segment, exporturile fiind mai mici ca importurile.

Tara noastra a importat 155.000 de tone de carne si preparate din carne de pasare si a exportat 84.000 de tone de carne si preparate din carne de pasare. In 2018, importurile au fost la acelasi nivel cu cele inregistrate in 2017, iar exporturile au crescut cu aproximativ 14.000 de tone fata de anul precedent.