Reactia Freshfel la extinderea sanctiunilor UE impotriva Rusiei

0
237

UE a reconfirmat extinderea sanctiunilor economice asupra Rusiei, pâna la 31 ianuarie 2017. Anuntul a venit dupa decizia Rusiei din data de 29 iunie 2016, de a prelungi embargoul asupra produselor alimentare pentru urmatoarele 18 luni. Freshfel (Asociatia Europeana a Fabricantilor de Produse Proaspete) regreta aceasta disputa politica in curs de desfasurare, care a lovit grav comertul de produse proaspete.

Impunerea embargoului in august 2014 a afectat exporturi de 2,5 milioane de tone de fructe si legume, in valoare de peste 2,2 miliarde €. Aceste cantitati si valori corespund aproximativ unei treimi din sarcina totala a produselor agroalimentare, originare din tarile din Europa de Vest afectate de embargo. Prin urmare, Freshfel invita Comisia Europeana, sa mentina dialogul cu autoritatile ruse si sa pastreze posibilitatea de a restabili relatiile de afaceri cât mai repede posibil pentru sectorul produselor proaspete.

Embargoul rus asupra produselor alimentare europene a avut puternice implicatii atât asupra UE, cat si asupra pietei internationale de produse proaspete, fapt care poate fi constatat si in prezent. In special comertul cu mere, pere si rosii sufera grav de pe urma pierderii unei piete cheie. Numai pentru exportul de mere, exportatorii din tarile UE au pierdut o piata pe care au furnizat in trecut 790.000 t de mere pe an. Comertul cu tomate a scazut de la 230.000 t pe an, cum s-a intâmplat de altfel si cu exportul de pere care s-a redus de la 200.000 t pe an. Embargoul rusesc nu are impact doar asupra exportului, dar, de asemenea, a condus la o presiune ridicata asupra preturilor pentru marfurile cele mai afectate de embargou, pe piata interna a UE. In plus, sanctiunile continua sa lipseasca consumatorului rus de accesul la produsele proaspete europene, care au fost cerute tot mai mult in anii anteriori embargoului.

Cand a fost introdus embargoul, sectorul a salutat raspunsul imediat al Comisiei Europene, care a furnizat masuri exceptionale pentru a contrabalansa efectele relatiilor comerciale intrerupte. Din pacate, masurile au avut efecte limitate. Anumite beneficii gratuite pentru distributie, ca parte a pachetului de compensare a pierderilor, genereaza acum dificultati indirecte pe piata. Distributia gratuita in scopuri caritatbile este principala destinatie a volumelor excedentare in cadrul schemei exceptionale, dar accesul liber la produsele distribuite pentru consumator influenteaza oportunitatile comerciale pentru operatori. Odata cu inceputul celui de al treilea sezon de embargo, bugetul disponibil pentru compensarea pierderilor, pentru anul urmator va fi si mai mic. Freshfel are in mod frecvent discutii cu Comisia Europeana pentru a consolida eficienta schemei exceptionale de masuri in beneficiul sectorului.

In afara de gestionarea provocarilor economice cauzate de embargou, exportatorii din UE au facut mari eforturi pentru a-si diversifica destinatiile lor de export. Obtinerea accesului la noi piete din tari terte s-a dovedit a fi mari consumatoare de timp, iar procedura s-a dovedit a fi complexa din punct de vedere tehnic si costisitoare. Volumul exporturilor pe pietele nou deschise au ramas mici in comparatie cu cele care anterior avea ca destinatie Rusia.

Prin urmare, Freshfel Europa subliniaza importanta mentinerii unui dialog cu autoritatile ruse pentru a restabili in mod progresiv relatiile de afaceri, care sunt afectate si de circumstantele economice volatile din Rusia.

Asociatia indeamna in continuare Comisia Europeana sa continue, de asemenea, sa imbunatateasca eficienta masurilor sale exceptionale si sa continue sa faciliteze accesul pe piate din tari terte.