Rezultatele studiului privind dublul standard al alimentelor. Analiza din care Romania nu a facut parte

Studiul privind dublul standard al alimentelor efectuat de Comisia Europeana in 19 tari-membre a analizat compozitia a 1.400 de produse si a relevat ca 9% dintre acestea aveau continut diferit, sub acelasi ambalaj, informeaza Digi24.

Campania paneuropeana de testare a produselor alimentare a fost gestionata de Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru stiinta si recunoastere).

„9% din produsele comparate aveau o compozitie diferita, desi partea din fata a ambalajului era identica. Alte 22% din produse aveau o compozitie diferita, in pofida faptului ca partea din fata a ambalajului era similara. Studiul nu a demonstrat existenta unui model geografic consecvent. Pe baza noii metodologii elaborate, autoritatile nationale competente vor fi de acum inainte in masura sa efectueze analize de la caz la caz pentru a detecta practicile inselatoare interzise in temeiul legislatiei UE privind protectia consumatorilor”, se precizeaza in comunicat.

La sondaj au participat Bulgaria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania si Tarile de Jos.

“Unii europeni au senzatia ca produsele alimentare de marca pe care le cumpara sunt diferite, posibil inferioare, fata de cele disponibile in alte tari. Comisia si-a invitat oamenii de stiinta sa contribuie la evaluarea obiectiva a amplorii acestui fenomen pe piata unica. Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, ma bucur ca nu s-a gasit nicio dovada a unui decalaj intre est si vest in ceea ce priveste compozitia produselor alimentare de marca, dar, pe de alta parte, ma ingrijoreaza constatarea ca pana la o treime din produsele testate aveau o compozitie clar diferita, desi erau comercializate sub marci identice sau similare”, a spus Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare.

Věra Jourová, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat ca:

“in cadrul pietei unice europene nu vor exista standarde duble. Noile legi care sanctioneaza standardele de calitate duble si consolideaza competentele autoritatilor de protectie a consumatorilor ne ofera instrumentele de care avem nevoie pentru a pune capat acestei practici. Atunci cand isi vor face cumparaturile, consumatorii europeni vor putea avea incredere deplina ca ceea ce vad este si ceea ce cumpara.”


Metodologia studiului
Campania a evaluat 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state-membre. Acest esantion nu este, insa, reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piata UE. Studiul a constatat ca, in marea majoritate a cazurilor, compozitia corespundea modului in care erau prezentate produsele:

● 23% din produse aveau partea din fata a ambalajului si compozitia identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al partii din fata a ambalajului, faptul ca in diferite tari ale UE compozitia lor era diferita.

● 9% din produsele prezentate ca fiind aceleasi in intreaga UE aveau in realitate o compozitie diferita: partea din fata a ambalajului era identica, dar compozitia produselor era diferita.

● Alte 22% din produse erau prezentate in mod similar, dar aveau o compozitie diferita: partea din fata a ambalajului era similara, insa compozitia produselor era diferita.

Comisia Europeana a precizat, in comunicat, ca nu a putut fi observat un model geografic consecvent in manifestarea calitatii duale si, totodata, ca diferentele constatate nu reprezinta neaparat o scadere a calitatii produsului.

Reglementarea si uniformizarea aplicarii legii in spatiul intracomunitar
Pentru a preveni astfel de incidente, Comisia Europeana a adoptat diferite initiative care au vizat:

● clarificarea, pe cale legislativa, a situatiilor in care standardele duble de calitate a produselor reprezinta o practica inselatoare, in cadrul pachetului recent convenit privind „Noile avantaje pentru consumatori”;

● stabilirea unei metodologii comune pentru testarea produselor alimentare;

● publicarea unui set de orientari menite sa sprijine autoritatile nationale in aplicarea legislatiei UE privind protectia consumatorilor si produsele alimentare;

● alocarea unei sume de peste 4,5 milioane euro pentru a solutiona aceasta problema;

● testarea produselor la nivelul intregii UE, aplicand aceeasi metodologie, pentru a intelege mai bine fenomenul standardelor de calitate duble ale produselor.

De asemenea, Comisia Europeana lanseaza o noua cerere de propuneri, cu un buget total de 1,26 milioane de euro, pentru a consolida capacitatile organizatiilor consumatorilor de a testa produsele si de a identifica practicile inselatoare. Data-limita pentru depunerea propunerilor este 6 noiembrie 2019.Context
Aceasta campanie a venit ca urmare a preocuparilor tot mai mari referitoare la dublul standard de calitate a produselor alimentare, diferentele fiind remarcate de consumatori intre produsele comercializate in Estul si Vestul Europei.

In urma sesizarilor primite, Comisia Europeana a luat initial o serie de masuri, despre care va relatam luna trecuta.

Romania nu a transmis informatii pentru acest studiu

„Testarea s-a bazat pe o metodologie armonizata elaborata de catre Centrul Comun de Cercetare, in cooperare cu statele membre. Aceasta metodologie permite esantionarea, testarea si interpretarea datelor in termeni comparabili, in intreaga UE. Toate statele membre ale UE au fost invitate sa colecteze informatii cu privire la compozitia produselor alimentare selectate oferite pe pietele lor. Nouasprezece state membre ale UE au transmis informatii cu privire la 113 produse de marca si 15 produse sub marci proprii ale distribuitorilor. Intr-o prima etapa, aceasta analiza se bazeaza pe informatiile care figureaza pe etichetele produselor si pe aspectul partii din fata a produselor”, se precizeaza in comunicat.

„Raportul publicat astazi va oferi o baza mai buna pentru discutarea standardelor de calitate duble in UE. Cu toate acestea, sunt necesare masuri si cercetari suplimentare pentru ca evaluarea sa fie mai reprezentativa, iar legatura dintre compozitie si calitate sa fie mai bine inteleasa”, precizeaza Comisia.