Romania, cea mai buna reprezentare a femeilor angajate activitati corelate cu exportul

0
11

Romania se numara printre tarile cu cei mai multi angajati care desfasoara activitati corelate cu exporturile Uniunii Europene la nivel mondial, respectiv 1,4 milioane de romani. Dintre acestia, femeile reprezinta 44%, cel mai mare nivel din Uniunea Europeana. Jumatate dintre exporturile Romaniei in afara Uniunii sunt legate de diferite servicii, conform studiilor publicate de Comisia Europeana in 27 noiembrie.

Exporturile UE la nivel mondial sunt mai importante ca oricand, sprijinind 36 de milioane de locuri de munca in intreaga Europa, cu doua treimi mai multe decat in anul 2000. Dintre acestea, 14 milioane sunt ocupate de femei. In plus, exporturile UE catre exterior genereaza in Uniune o valoare adaugata de 2.300 de miliarde euro. La nivelul Romaniei, acestea se ridica la aproape 20 miliarde euro.

Comisarul pentru comert, Cecilia Malmström, a declarat: „Acest studiu arata cat se poate de clar ca schimburile comerciale inseamna locuri de munca. Exporturile din UE catre intreaga lume asigura mijloacele de trai ale unui numar considerabil si din ce in ce mai mare de cetateni din fiecare colt al Europei. Aproape 40% dintre persoanele ale caror locuri de munca sunt sustinute de comert sunt femei. De asemenea, activitatea comerciala a UE sprijina milioane de locuri de munca dincolo de granitele Uniunii, inclusiv in tarile in curs de dezvoltare. Iata inca o dovada ca schimburile comerciale pot fi in egala masura benefice pentru toate partile: ceea ce este bun pentru noi este la fel de bun si pentru partenerii nostri din intreaga lume.”

In Romania, aceste locuri de munca se regasesc in sectoare precum: serviciile (50%), materie prima (24%), masini si echipamente de transport (11%), altele (15%). Acesti angajati reprezinta 16,2% din forta de munca de la nivel national, iar cei mai multi dintre ei (61%) au o educatie medie.

achizitiiCu toate ca este a opta tara din UE in functie de numarul total al angajatilor care depind de exporturile Uniunii la nivel mondial, Romania a avut una dintre cele mai mici cresteri la acest capitol intre 2000-2017, de 26% (de la 1,1 milioane, la 1,4). Tarile cu cel mai mare avans au fost Bulgaria (312%), Slovacia (213%) si Portugalia (172%).

La nivelul Romaniei, din acesti cei 1,4 milioane angajati, 300.000 au locuri de munca legate de exporturile altor state membre UE. De asemenea, exporturile Romaniei sustin alte 56.000 locuri de munca din celelalte tari UE.

Cele mai multe locuri de munca din UE sustinute de comertul cu restul lumii depindeau in 2017 de exporturile din Germania (8,4 milioane, din care 1,6 milioane in alte state membre), Marea Britanie (4,2 milioane), Franta (3,4 milioane) si Italia (3,2 milioane).
Raportat la totalul fortei de munca din UE, acesti angajati reprezinta 15,3%.

De la preluarea mandatului de catre actuala Comisie, in 2014, numarul de locuri de munca sustinute de exporturi a crescut cu 3,5 milioane. Acestea sunt, in medie, cu 12% mai bine platite decat locurile de munca din restul economiei.


Context
Comisia Europeana a identificat politica comerciala drept o componenta esentiala a strategiei 2020 a Uniunii Europene. Avand in vedere schimbarile rapide din peisajul economiei mondiale, este mai important ca niciodata sa se inteleaga pe deplin modul in care fluxurile comerciale afecteaza ocuparea fortei de munca. Acest lucru poate fi realizat doar prin colectarea de informatii si analize cuprinzatoare, fiabile si comparabile, pentru a sprijini elaborarea de politici bazate pe date concrete.

Pornind de la acest obiectiv, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene si Directia Generala Comert a Comisiei au lucrat impreuna pentru a elabora o publicatie care isi propune sa fie un instrument valoros pentru factorii de decizie si pentru cercetatorii din domeniul comertului.

In continuarea primei editii din 2015, raportul contine o serie de indicatori care ilustreaza in detaliu relatia dintre comert si ocuparea fortei de munca pentru UE in ansamblu si pentru fiecare stat membru, folosind ca principala sursa noua baza de date mondiala in materie de intrari si iesiri pentru anul 2016. Aceste informatii au fost completate cu date privind ocuparea fortei de munca in functie de varsta, de calificare si de gen. Toti indicatorii se refera la exporturile UE catre restul lumii, pentru a reflecta anvergura politicii comerciale a UE.