Romania se bucura de un cadru economic solid, iar efectele BREXIT sunt gestionabile

0
390
pescuit10, Romania

Ministerul Finantelor Publice urmareste cu atentie evolutia pietelor financiare la nivel european si international si este în contact permanent cu partenerii europeni, cu institutiile financiare internationale si nationale, se arata într-un comunicat de presa al acestei institutii.

Pe termen scurt, asistam la o volatilitate pe pietele financiare la nivel national, regional si international. Însa statul roman dispune de o rezerva substantiala în valuta ce ar putea fi utilizata în scopul atenuarii riscurilor determinate de cresterea costurilor de finantare, oferind flexibilitatea redimensionarii volumului emisiunilor de titluri de stat în perioada urmatoare, pana la stabilizarea pietelor.

În acelasi timp, Romania înregistreaza rezultate economice solide: o crestere economica de 4,3% în primul trimestru; pe primele cinci luni înregistram o executie bugetara echilibrata; datoria publica este una dintre cele mai mici din UE; datoria privata a cunoscut un trend puternic descendent la fel si creditul neguvernamental în valuta. Toate acestea ne ofera un confort suplimentar si o încredere ca impactul asupra economiei romanesti va fi unul redus. Mai mult, un posibil impact negativ asupra cresterii economice în Uniunea Europeana poate fi compensat în plan intern prin cererea în crestere înregistrata de Romania.

Pe termen mediu, Ministerul Finantelor Publice anticipeaza un impact moderat în ceea ce priveste evolutia principalilor indicatori economici. În acest context, se impune mai mult ca oricand o politica fiscal-bugetara prudenta si o responsabilitate mai mare din punct de vedere al promovarii masurilor care ar putea afecta tintele bugetare si care ar putea amplifica temerile pietelor financiare.

Ministerul Finantelor Publice îsi va concentra eforturile asupra masurile de mentinere a deficitului bugetar în tintele anuntate, eficientizarii cheltuielilor publice si cresterii gradului de colectare a veniturilor, precum si asupra programelor de dezvoltare economica cu efect multiplicator în economie.

În ceea ce priveste aspectele legate de functionarea Uniunii Europene, rezultatul votului din Marea Britanie implica în continuare discutii la nivel comunitar privind modalitatile practice de gestionare a impactului BREXIT. Dezbaterile vor avea în vedere evaluarea efectelor referendumului, precum si stabilirea pasilor urmatori, conform prevederilor Tratatului Lisabona. Romania va participa activ la aceste discutii avand un cuvant important din perspectiva tuturor implicatiilor generate. Unul dintre efectele luate în calcul este si impactul asupra bugetului UE la care Marea Britanie contribuie în mod semnificativ.