Industria produselor lactate reactioneaza la votul Brexit

0
471

Ca urmare a deciziei electoratului britanic de a parasi UE, atentia tuturor s-a indreptat spre modul in care aceasta decizie va afecta afacerile, dar si asupra modului in care se vor purta negocierile si asupra termenelor implicate.

Marea Britanie a votat pentru parasirea UE, dar cu toate acestea, au existat regiuni, precum Gibraltarul, Scotia si Irlanda de Nord, in care votul predominant a fost pentru ramanerea in UE.

In urma Conferintei extraordinare a presedintilor statelor membre UE, de vineri, Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca Parlamentul European se va intalni marti, “pentru a adopta rezolutia care evalueaza rezultatul referendumului de astazi si pentru a stabili etapele urmatoare de parcurs necesare ale institutiilor europene, in special pentru Parlamentul European insusi. Pe baza articolului 50 din tratat PE este pe deplin implicat in etapele urmatoare “. El a adaugat, ca “Linia PE este destul de clara – suntem foarte tristi cu privire la decizia alegatorilor din Regatul Unit, dar este expresia suverana a vointei alegatorilor britanici sa paraseasca Uniunea Europeana. Acesta este un moment dificil pentru ambele parti. “

Natie de negustori

In termeni de afaceri, Christian Verschueren, director general al EuroCommerce, a declarat:

Aceasta este o zi trista, dar, de asemenea, un apel la trezire pentru Europa si pentru directia viitoare ce va fi aleasa de Uniunea Europeana. Trebuie sa respectam vointa poporului britanic, dar ne va fi dor de gandirea politica liberala si de perspectiva a unei tari care a fost o forta motrice pentru piata unica, pentru o mai buna reglementare si pentru deschiderea pe care comertul mondial a cunoscut-o in ultimii ani.

“Marea Britanie este o natiune de negustori, si dinamismul comertului cu amanuntul britanic a facut din aceasta tara un lider in inovatie in comertul stradal si on-line.

raport CE_piata_lactatelorPentru industria produselor lactate, raportul ‘Exporting Dairy to the World’ al Dairy UK, publicat in ianuarie 2016, a remarcat faptul ca exporturile de lactate din Regatul Unit catre state din afara UE au crescut cu 91% in volum in ultimii cinci ani, pana la sfarsitul anului 2014. In cursul aceleiasi perioade, volumul exporturilor catre tari din cadrul UE a crescut cu 28%. In 2014, valoarea exporturilor de produse lactate ale Marii Britaniiau totalizat £ 1,3 miliarde.

Comentariu din industrie

Dr Judith Bryans, director executiv al produselor Dairy UK, a declarat, ca “Industria produselor lactate din Marea Britanie este adaptabila, felxibila si determinata, dispunand de abilitati si capacitate de inovare pentru a face fata la multimea de provocari cu care se vor intalni. ” Dairy UK nu a luat o parte la aceasta dezbatere pentru ca am stiut ca, indiferent de rezultat, vom continua sa operam pe piata produselor lactate la nivel mondial si ca vom demonstra angajamentul nostru ferm pentru ca publicul consumator sa nu fie afectat, si sa dam ce e mai bun pentru piata de lactate din Marea Britanie.

Bryans a declarat ca industria produselor lactate din Marea Britanie vor continua sa colaboreze cu guvernul britanic, cu autoritatile regionale si cu toate organizatiile relevante pentru a promova interesele sectorului de produse lactate din Marea Britanie si pentru a ajuta industria de a alege sa mearga in directia corecta. “Avem o industrie producatoare de remarcabile produse lactate de clasa mondiala, in Marea Britanie si oamenii nostri au ambitia si determinarea de a reusi.”

Arla ”unita” cu Regatul Unit

Arla Foods, cu sediul in Danemarca, dar cu operatiuni in Marea Britanie, a declarat ca rezultatul acordurilor de iesire vor fi cruciale pentru Arla pentr care Marea Britanie este cea mai mare piata unica a companiei.

Peter Giørtz-Carlsen, seful pentru Europa, al Arla Foods, a declarat, “Suntem dezamagiti de rezultatul referendumului. Cu toate acestea, respectam decizia celor din Marea Britanie si, in cele din urma, este alegerea lor sa plece. Am sprijinit continuu o buna functionare a UE, care sa se axeze pe asigurarea liberei circulatii continue a marfurilor, serviciilor, persoanelor si finantelor.

“Cu toate acestea, vom lucra cu guvernul Marii Britanii si cu alte parti interesate sa sustinem, in masura in care suntem capabili, mediul de afaceri post-Brexit.

Arla spus ca se va concentra pe reducerea la minim a oricarui impact negativ potential asupra activitatii sale, ca urmare a viitoarei Brexit si pe pastrarea comertului liber intre Regatul Unit si UE, fapt care este atat de important pentru afacerile companiei.

Consecintele votului Brexit vor depinde de negocierile ulterioare dintre UE si Marea Britanie, care sunt de asteptat sa dureze pana la doi ani pentru a se finaliza. “Pentru Arla, este important sa se ajunga la un acord comercial fara cote de import si de export sau tarife care vor limita libera circulatie a marfurilor. Vom urmari aceste negocieri indeaproape, iar planurile de atenuare a consecintelor negative sunt in curs de elaborare, de aceea, pentru Arla este prea devreme de a face comentarii cu privire la mai multe scenarii diferite, care ar putea aparea, ” a spus Giortz-Carlsen.

Efecte pe termen scurt si pe termen lung

Ca si companie de lactate detinuta de 12.700 de fermieri-proprietari din sapte state membre ale UE, dintre care 2.700 sunt britanici, aproximativ 80% din veniturile totale la nivel mondial ale Arla sunt generate in UE si mai mult de 25% sunt generate in Marea Britanie.

lactate_China“Desi majoritatea afacerilor noastre din Marea Britanie se bazeaza pe productia locala din interiorul tarii, utilizarea celor 13 miliarde de kilograme de lapte din UE ale Arla, intr-un mod optim, depinde in mod critic de faptul ca produsele noastre sa se poata deplasa liber pe pietele in care ne desfasuram activitatea,” a adaugat Giortz-Carlsen.

Arla a declarat ca, in ciuda noilor provocari cu care se confrunta Arla, dar si alte companii, dupa votul Brexit, rezultatul referendumului nu va schimba importanta pietei din Marea Britanie pentru Arla.

Regatul Unit poate decide sa paraseasca UE, dar acesta va ramane o piata cheie pentru Arla,” conchide Giørtz-Carlsen.

Reactia guvernului danez

Martin Bille Hermann, secretar de stat pentru politica de dezvoltare daneza, in Ministerul Afacerilor Externe, a declarat ca “Sunt trist ca Marea Britanie a decis sa plece. In loc de a vorbi impreuna despre problemele care conteaza cum ar fi crearea de locuri de munca si controlul mai eficient al migratiei, acum vorbim despre plecarea Marii Britanie”.

Semnalul dat de britanici este clar. Politicienii din Marea Britanie au primit rezultatul pe care si l-au dorit – acum ei trebui sa si-l asume.Danemarca este membra a UE si vom continua sa fim un membru al EU. Sondajele de opinie arata ca danezii isi doresc acest lucru. Atunci cand incerci sa analizezi miezul problemei iti pui intrebarea daca suntem mai puternici impreuna sau suntem mai puternici separat. Danezii au spus ca suntem mai puternici impreuna.

Marea Britanie, piata cheie pentru Danone

Firma franceza Danone, care are operatiuni in Marea Britanie, de asemenea, a facut o declaratie cu privire la rezultaul votului “Marea Britanie este o piata cheie pentru Danone – una dintre primele zece – si avem o fabrica in Regatul Unit unde lucreaza in jur de 1.200 de angajati. Ne-am angajat sa dezvoltam afacerea acolo, “.

Obiectivul nostru este de a reduce efectele prin intermediul politicii noastre de hedging impotriva riscurilor obisnuite si vom continua sa monitorizam impactul Brexit. Este prea devreme pentru a cuantifica impactul [in ceea ce priveste comertul, costurile si preturile], dar ceea ce pot spune este ca obiectivul nostru este de a pune in aplicare instrumentele necesare pentru a ramane competitivi.

In asteptare

Müller Group, care are operatiuni in Marea Britanie, cat si in Europa continentala, a declarat, ca “Rezultatul referendumului nu este o problema care sa ne determine sa luam o pozitie publica cu privire la acesta. Scopul nostru este de a face produse lactate bune pentru clientii si consumatorii nostri.”

Pozitia Nestlé a fost similara. “Luam act de rezultatul referendumului din Marea Britanie si de decizia electoratului britanic de a parasi Uniunea Europeana,” a spus un purtator de cuvant pentru mass-media. “Consecintele practice ale acestei decizii vor deveni mai clare in lunile urmatoare. Nestlé va continua sa opereze in conditii normale si va urmari indeaproape evolutiile economice legate de acest eveniment”.

National Farmers Union (NFU) vede incertitudine

vaci_CargillReprezentantii Cargill a declarat pentru FoodNavigator ca chiar daca au existat avantaje distincte pentru Marea Britanie si tarile membre sa ramana impreuna, ca parte a Uniunii Europene, “prioritatea acum este de a monitoriza indeaproape situatia si de a se asigura ca interesele noastre comerciale sunt protejate in lunile urmatoare, pe masura ce situatia evolueaza.”

Presedintele NFU, Meurig Raymond a spus: “Votul in favoarea parasirii Uniunii Europene va conduce in mod inevitabil la o perioada de incertitudine intr-o serie de domenii care sunt de o importanta vitala pentru fermierii din Marea Britanie. “NFU se va angaja pe deplin si in mod constructiv alaturi de guvernul britanic pentru a construi un nou cadru macro si micro economic. Acest lucru trebuie sa se intample cat mai curand posibil.

Membrii nostri vor dori sa cunoasca in mod corect impactul asupra afacerilor lor in regim de urgenta. Noi intelegem ca negocierile vor dura ceva timp pentru a crea un nou cadru economic, dar este vital sa se ajunga la un acord cat mai devreme pentru ca agricultura britanica sa nu fie dezavantajata. Este vital ca agricultura britanica sa ramana profitabila si competitiva, aceasta fiind temelia industriei alimentare, cel mai mare sector de productie din Marea Britanie.

In 2014, in conformitate cu NFU, principalele destinatii pentru exporturile britanice de produse alimentare si bauturi si animale vii si furaje au fost Irlanda (£ 3,4 mld), Franta (£ 2,1 miliarde), Statele Unite ale Americii (£ 1,9 miliarde), Olanda (£ 1,3 miliarde) si Germania (£ 1,2 miliarde). In cursul aceluiasi an, Regatul Unit a importat alimente, bauturi si hrana pentru animale, in principal, din Olanda (£ 4,9 miliarde), Franta (£ 4,2 miliarde), Irlanda (£ 3,8 miliarde) si Germania (£ 3,7 miliarde).

Copa & Cogeca

Copa & Cogeca a declarat ca Brexitul marcheaza o zi trista pentru fermierii din UE si Marea Britanie, deopotriva. “Vom lucra pentru a ne asigura ca cei din comunitatea agricola nu vor plati pretul pentru politica internationala”, au spus acestia in declaratia lor. Secretarul general al Copa & Cogeca, Pekka Pesonen a spus ca un punct cheie pentru va fi evitarea oricarei perturbari suplimentare pe piata agriculturii europene, avand in vedere importanta legaturilor economice dintre Regatul Unit si Europa Continentala, precum si criza actuala a pietei agricole. “Peste jumatate din exporturile de produse alimentare si bauturi din Regatul Unit merg, in prezent in UE si piata din Marea Britanie este, de asemenea, o piata importanta pentru exporturile de alimente si bauturi din alte state membre UE, oferind consumatorilor europeni o alegere buna si diversificata de produse de calitate.

“Vom munci din greu pentru a ne asigura ca cei din comunitatea agricola, in UE sau Regatul Unit nu sunt cei care vor plati pretul pentru politica internationala si ca impactul asupra relatiilor comerciale va fi redus la minimum,” a spus Pesonen.

Nici o schimbare pentru Red Tractor – pana acum

Directorul executiv al Food Standards Assured, David Clarke a declarat ca votul Brexit, pentru moment, inseamna acelasi mod de a face afaceri, ca de obicei pentru Red Tractor Assurance.

Marea Britanie ramane un membru al UE in viitorul imediat si noi vom astepta cu interes sa vedem conditiile de iesire din Uniune pe care guvernul britanic este in masura sa le negocieze cu partenerii comerciali din Europa pe mai departe.”

Baby Milk Action

lapte_praf_degresat_1Patti Rundall, de la Baby Milk Action, a declarat ca International Baby Food Action Network, IBFAN (al carei membru este Baby Milk Action) are la fel de multe motive ca oricine altciineva, sa se planga de UE si si-a petrecut peste 30 de ani, incercand sa imbunatateasca modul de funtionare al Uniunii. Cu toate acestea, ea a declarat ca opinia sa a fost ca era “mult mai important sa se ramana in UE si sa continue imbunatatirea cadrului legal si economic, mai degraba decat sa se iasa in afara sa.” Ea a spus ca legile UE privind hrana pentru copiii mici si marketingul produselor alimentare, precum si normele de transparenta care guverneaza EFSA, la care IBFAN a ajutat sa fie adoptate, “… cu toate ca legile UE nu sunt inca foarte stricte, ele sunt – ceea ce este mai bine decat nimic – si au condus la imbunatatirea sigurantei produselor alimentare pentru copii si au temperat oarecum unele practici de marketing daunatoare”.

Incertitudini de la analisti

Mentinerea unei stari de incertitudine pe piete a fost sustinuta de analistii Euromonitor International. Sarah Boumphrey, analist pe domeniile economii si piete de consumatorii la Euromonitor a declarat, ca “Un cuvant cheie va continua sa puna in umbra economia Marii Britanii: incertitudinea. Incertitudinea se va propaga de asemenea si catre economia UE – Regatul Unit joaca un rol important in UE, atat din punct de vedere economic, cat si demografic. Economistii, in proportie coplesitoare considera ca un vot in favoarea parasirii UE va dauna economiei Regatului Unit.”

Ea a adaugat ca pentru analisti a fost mai greu sa se cada de acord asupra intinderii prejudiciului.

“In ciuda temerilor legate de instalarea recesiunii in perioada imediat urmatoare, modelul nostru macro arata o scadere de 2,0% a cresterii PIB-ului in urmatorii cinci ani, ca rezultat al Brexit-ului, cel mai mare impact fiind resimtit in 2017.”.

Ingrijorare si in privinta UE

taxe_de_raft8Cu toate acestea, potrivit Euromonitor, incertitudinea se va extinde, de asemenea, si catre UE insasi. Euromonitor spune ca Marea Britanie joaca un rol important in UE, atat economic cat si demografic. Euromonitor arata ca, in 2015 Marea Britanie a fost a doua cea mai mare economie a UE – in urma Germaniei. Este, de asemenea, una dintre cele mai performante economii mari din UE, contribuind cu 35% din cresterea economica a UE intre 2010 si 2015. Marea Britanie a fost cea mai mare piata de consum a UE, si a fost responsabila pentru unul din cinci dolari cheltuiti in UE;, de asemenea, si economia cu cea mai rapida crestere a consumului, responsabila pentru 56% din cresterea cheltuielilor de consum incepand cu anul 2010, in UE.

Modelul Euromonitor
Potrivit Euromonitor’s Industry Forecast Model, daca privim la o crestere a pietelor, in viitor, in scenariul Brexit, piata produselor de cofetarie, a celor gata preparate si a gustarilor (snacks-urilor) dulci si sarate vor fi cele mai afectate sectoare din segmentul industriei alimentare de produse ambalate din Marea Britanie.

Boumphrey a spus ca incertitudinea care ”va pune in umbra” economia Marii Britanii pentru cel putin doi ani de acum incolo este una dintre cele mai mari provocari pentru mediul de afaceri. “Acest lucru va afecta, fara indoiala, sentimentul legat de evolutia pozitiva a mediului de afaceri, ceea ce va pune presiune asupra investitiilor si va afecta increderea consumatorilor. Va exista cu un impact direct negativ asupra lirei sterline, iar acest lucru ar putea impinge in sus inflatia. Acest lucru ar putea aveaa, de asemenea, un impact negativ asupra costurilor de productie al firmelor britanice – desi pentru exportatorii din Marea Britanie o moneda slaba este un avantaj. “Vor trebui sa fie luate o serie de decizii strategice si operationale cu privire la locul in care companiile isi vor derula activitatile operationale (productie, depozitare etc.). Ma indoiesc ca vom vedea o disparitie pe scara larga a anumitor activitati operationale, dar vom asista la o reechilibrare a investitiilor din punct de vedere geografic.

Niciun impact asupra cheltuielilor

Boumphrey a declarat ca modele de prognoza ale Euromonitor asupra activitatilor industriale nu arata un impact majorasupra cheltuielilor de consum. Categoriile care vor fi cele mai afectate vor fi cele discretionare – de exemplu, produsele de cofetarie. Produsele alimentare importante nu vor fi insa afectate de aceste modificari. In general nu ne asteptam la un impact catastrofal asupra cheltuielilor de consum.”

In ceea ce priveste companiile care exporta in Marea Britanie, Boumphrey au spus ca ar trebui, “sa evite reactiile impulsive si sa abordeze cu calm si masura schimbarile care vin. Marea Britanie nu va parasi UE peste noapte. Trecerea greutatii reformarii propriei activitati pe umerii consumatorilor, prin majorari de preturi pentru clientii si consumatorii finali nu este o alegere inteleapta. “

Anchor_lapte1Ea a mentionat ca economia Marii Britanii va contine multe variabile cu un grad mare de incertitudine in urmatorii doi ani, timp in care se vor derula negocierile de iesire din UE.
“”Necunoscutele necunoscute” reprezinta o provocare majora si acest lucru face dificila adoptarea unor masuri de protectie de catre companii. Cred ca o abordare prudenta in ceea priveste deciziile de investitii ar fi cel mai intelept lucru, cel putin pana cand lucrurile se sedimenteaza si vom vedea directia probabila a negocierilor. “

Autoprofetie?
David Stoddart, analist la Edison Investment Research, a declarat ca marea frica in urma votului in favoarea Brexit este un colaps al valorii lirei sterline. “Cu siguranta fiecare FD s-a protejat impotriva acestei astfel incat nu ar trebui sa existe efect pe termen scurt. Dar scaderea investitiilor straine directe pe o perioada mai lunga de timp va conduce la un nivel permanent mai scazut al cursului de schimb al lirei, iar redresarea monedei britanice ori ramanerea la un astfel de nivel va depinde in principal de politicile pe care le adopta Marea Britanie.

Pe termen scurt, o scadere abruta a cursului de schimb al lirei sterline va conduce la cresteri bruste ale preturilor la pompele de combustibil, fapt care va influenta si cheltuielile din alte domenii. Prezumam ca amenintarile aratate de sustinatorii ramanerii in UE, in campaniile de dinanintea referendumului, care echivalau cu instalarea ”unei ierni nucleare economice”, care ar urma Brexit au fost ignorate, iar consumatorii vor cheltui in continuare.

“In cazul in care consumatorii nu isi vor mentine nivelul actual al cheltuielilor, profetia va determina auto-indeplinirea sa si va fi grabit colapsul mai multor retaileri si producatori mari sau mici.