Cate ceva despre strugurii si vinul Picpoul de Pinet

0

Desi vita de vie Picpoul de Pinet se cultiva inca din secolul 2 in regiunea Languedoc- Rousillon, ea a inceput sa fie dezvoltata incepand cu anul 1985 cand s-a reunit cu familia Coteaux de Languedoc. In anul 2013 s-a validat recunoasterea denumirii de origine AOC Picpoul de Pinet, care a fost inscrisa la Institutul National de origine si calitate din Franta pe data de 23 septembrie 2013.

Picpoul de Pinet este unul dintre cele mai vechi varietati de struguri din regiunea Languedoc, fiind descris a fi cultivat langa laguna Thau, inca din antichitate. Este o varietate de struguri care accepta climatul uscat, beneficiind totodata de umiditatea sfarsitului de sezon cand aceastia isi desavarsesc maturarea.


imagesDenumirea de origine AOC Languedoc Picpoul de Pinet este recunoscuta pentru podgoriile de pe 1400 hectare care se intind in jurul lagunei Thau spre vestul Golfului Leilor din Marea Mediterana.

Se formeaza astfel un triunghi intre localitatile Agde, Pézenas si Sète, iar aici se gasesc cei mai mari producatori de vin alb din regiunea Languedoc.

Istorie

Viticultura ocupa un loc important pe teritoriul AOC Picpoul de Pinet, inca din secolul al doilea. Astfel sapaturile arheologice din jurul lagunei Thau, care au dezvaluit lumii sase secole de istorie, au aratat ca cea mai raspandita indeletnicire era viticultura. S-au descoperit: prese, un atelier de ceramica care fabrica amfore pentru depozitarea vinului si o pivnita care putea stoca pana la 1500 de litri de vin. Apropierea de marea Mediterana facilita transportul acestuia si in alte zone.

Mai tarziu, in secolul al 14-lea, omonimul de soi AOC Picpoul de Pinet este atestat in texte latine cu numele de “Picapoll”. In anul 1618, soiul Piquepoul este citat printre cele sase soiuri de struguri ca fiind cele mai renumite din regiunea Languedoc in cartea “Sylve Plantarium” scrisa de celebrul botanist francez Pierre Maniol.

Etimologia denumirii

Etimologia denumirii piquepoul are mai multe zone gri. Cea mai comuna ipoteza evoca mania gainii de a ciupi si culege boabele de cereale imprastiate pe sol. Intr-adevar, piquepoul este un vin care parca “scapa printre degete” asa cum numeroase boabe de grane scapa pe sol.

Traducerea literara a denumirii Piquepoul mai inseamna si “buza umflata” si reprezinta o referinta la aciditatea ridicata a vinurilor care iti lasa “gura apa”.

Clima

Clima este tipic mediteraneana cu vanturi moderate si ploi razlete. Verile sunt in general uscate, dar influenta maritima este importanta deoarece limiteaza variatiile mari de temperatura:

• Briza marii limiteaza influenta temperaturilor ridicate din timpul zilei,
• Apa lagunei protejeaza pamantul de scaderea de temperatura de pe timpul noptii
Strugurii albi de Piquepoul inclina sa se coaca tarziu, iar briza marina umeda si calda ajuta la maturizarea acestora in bune conditii.

Specificatia tehnica a denumirii de origine

• Centre de productie: Pinet, Pomérols, Castelnau-de-Guers, Montagnac, Mèze, Florensac.
• Zona cultivata : 1400 ha
• Productie anuala : 70 000 hl
• Randamentul maxim acceptat: 60 hl/ha
• Soi struguri: Piquepoul alb curatiti de pe butuc
• Sol: calcar, depuneri de sol nisipos

Note de degustare

Vinul este clar ca un cristal cu accente verzui, desi poate fi mai mult asociat cu culoarea aurului provenit de la vita de vie care, in general, este batrana. Nas delicat, cu indicii placute de salcam si flori de paducel.

Gustul este delicat, proaspat si totodata mineral, avand un echilibru excelent intre aciditate si structura.

Cel mai bun vin este cel tanar, servit rece la temperaturi de 8-10°C.

Recomandare asociere vin cu mancare

Picpoul de Pinet nu este numai un companion splendid pentru fructe de mare si crustacee, ci poate fi asociat si cu alte mancaruri traditionale din zona mediteraneana sau cu branzeturi si chiar cu ciocolata.

new year food_0Ca si recomandare culinara acest vin neutralizeaza sarea si iodul din moluste si scoici si este surprinzator de bun cu branzeturile frantuzesti bogate in proteine si grasimi, precum si cu preparatele fine din carne. Ca si branzeturi fabricate in Romania as recomanda asocierea cu branza maturata de Nasal produsa in vestita pestera de la Taga, de Fabrica de Branzeturi AgroTransilvania, sau cu branzeturile de capra cu mucegai alb sau albastru produse sub brandul La Colline de Super Lactis, precum si branza maturata de Horezu fabricata de Five Continents, sau cea Tilsit si Trapist fabricata de Fermele Ado, Binal Mob sau Karpaten Milk.

Incepand cu aceasta saptamana vinul Picpoul de Pinet din regiunea Languedoc- Rousillon va fi gasit pe piata romaneasca, fiind comercializat de firma WINE DOCTOR SRL.