România, interesată să pătrundă pe piața americană a cărnii de porc

România tocmai a fost inclusă pe lista oficială a statelor libere de pestă porcină clasică de către Organizația Internațională pentru Sănătate Animală (OIE), ceea ce creează premisele ridicării restricțiilor privind exporturile de carne de porc pe piețe terţe.

0
170

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, l-a primit pe E.S. Hans KLEMM, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România săptămâna trecută.

Temele principale abordate pe parcursul întâlnirii au vizat sectorul irigaţiilor, al pătrunderii României pe piaţa din SUA cu produse din carne, al biotehnologiilor, al cercetării în agricultură, precum şi provocările aduse de schimbările climatice.

Un subiect important abordat în cadrul discuțiilor l-a reprezentat deschiderea de noi piețe pentru România, în acest sens diplomatul american arătând că este familiarizat cu dorinţa ţării noastre de a pătrunde pe piața SUA cu produsele din carne.

Ministrul Petre Daea a precizat că România tocmai a fost inclusă pe lista oficială a statelor libere de pestă porcină clasică de către Organizația Internațională pentru Sănătate Animală (OIE), ceea ce creează premisele ridicării restricțiilor privind exporturile de carne de porc pe piețe terţe.

În acest sens, ministrul a vorbit şi despre „Programul carne de porc în fermele româneşti”, aprobat recent de Parlament, care va permite crescătorilor de porcine să sporească efectivele de animale, având în vedere că România se află în topul țărilor din Uniunea Europeană cultivatoare de porumb, furaj de bază care poate fi utilizat în hrana suinelor.

La rândul său, Ambasadorul Hans Klemm a menționat că un alt domeniu în care poate fi realizată colaborarea dintre România şi SUA este cel al cercetării, fiind util în acest sens schimbul de experiență în vederea creșterii producțiilor şi implicit a veniturilor pentru fermierii români, cu scopul de a spori prosperitatea în mediul rural.

Având în vedere bunele relații de colaborare și interesul deosebit pentru potențialul agricol al României, ambasadorul Hans Klemm și-a manifestat dorința ca în viitorul apropiat să fie numit un reprezentant pe probleme de agricultură din cadrul Departamentului de Stat al SUA, în România.

Prioritate zero pentru creșterea productivității agricole prin investiţii în infrastructură

Ministrul a arătat că pivotul central al interesului pentru agricultura din România îl reprezintă sectorul irigațiilor, un obiectiv de investiții de mare valoare, extrem de complex. Totodată, Petre Daea a subliniat că prioritatea zero a Guvernului României o reprezintă creșterea productivității agricole prin investiţii în infrastructură, în sistemele de irigaţii, în depozite, în maşini şi utilaje agricole, în deschiderea de noi pieţe de desfacere.

În continuare, ministrul a detaliat pentru Ambasadorul SUA la Bucureşti etapele prevăzute pentru realizarea Programului Naţional de reabilitare a infrastructurii principale de Irigaţii care prevede o investiţie totală de 1,015 miliarde euro. Pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, aceste fonduri vor fi în totalitate asigurate din bugetul statului pe durata a patru ani de zile.

Totodată, ministrul a subliniat interesul său major pentru colaborare în vederea realizării acestui obiectiv: „Ne interesează revitalizarea sectorului irigaţiilor, ca atare, dar şi creşterea randamentelor, folosind cât mai puţină energie şi minimizând pierderile de apă, altfel spus ne dorim să aducem apa la plante, la un cost cât mai mic şi fără risipă. De aceea, operatorii economici din cele două state trebuie să intre în contact pentru a aduce ultimele descoperiri în materie de tehnologie în acest sector”.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a menționat în cadrul întâlnirii cu Ambasadorul SUA la București necesitatea adaptării tehnologiilor la noile condiții de climă, prin soiuri mai rezistente. În contextul schimbărilor climatice, Petre Daea a menționat că trebuie să existe o preocupare permanentă în căutarea unor soluţii care să reducă efectele negative ale acestora asupra sectorului agricol.