SRI va cumpara un sistem pentru urmarirea mai atenta a cheltuielilor publice, dar si a unor firme si persoane

0
314

Serviciul Roman de Informatii va cumpara un sistem IT prin care sa fie mai bine controlata cheltuirea banilor in institutii publice. Sistemul va identifica rapid si firmele ai caror actionari sau administratori figureaza la mai multe societati si au cazier judiciar si persoanele fizice in cazul carora sunt neconcordante intre venitul declarat si cladirile, terenul sau masinile achizitionate.

Pentru un astfel de sistem, care va fi finalizat pana la sfarsitul anului viitor, SRI este pregatit sa cheltuiasca 114,6 milioane de lei, fara TVA, din bugetul de stat si fonduri europene.

Introducerea unui astfel de sistem informatic de integrare si valorificare operationala si analitica a volumelor mari de date este argumentata de SRI prin modernizarea si eficientizarea activitatilor interne ale institutiilor cu atributii in prevenirea si combaterea fenomenelor de terorism, crima organizata, coruptie sau evaziune fiscala.

Alte argumente avansate sunt dezvoltarea functiei de preventie, detectare si luare de masuri pentru reducerea redundantei platilor in zona publica, prevenirea fraudei si abuzurilor si cresterea eficientei in actul guvernamental, cresterea gradului de utilizare a serviciilor de eguvernare din prisma procesarii si interpretarii datelor.

Pe langa incercarea de a centraliza mai atent procesul de cheltuire a banului public, SRI vrea ca viitorul sistem IT sa aiba raspunsuri rapide, de sub 60 de secunde, la intrebari de tipul:

– care sunt societatile comerciale ai caror actionari sau administratori figureaza la mai mult de N societati comerciale si au cazier judiciar?
– care sunt societatile comerciale infiintate intre anii AAAA-AAAA, cu numarul mediu de angajati in perioada BBBB-BBBB mai mic decat N si cu rambursari de TVA mai mari de S lei?
– care sunt societatile comerciale cu cifra medie / angajat mai mare decat media + P% din abaterea medie standard a codului CAEN X?
– care sunt persoanele fizice al caror venit personal declarat pe perioada AAAA – AAAA si creditele bancare contractate pe perioada BBBB – BBBB este cu P% mai mic decat numarul de metri patrati de teren / cladiri * V si auto de valoare minim S lei, dobandite in perioada CCCC – CCCC ?

Implementarea intregului sistem informatic presupune implementarea unei platforme Big Data si a unei componente de acces securizat in conditii de mobilitate, extensie a platformei Big Data.

Platforma Big Data va avea o componenta de analiza avansata ce va permite SRI si altor institutii sa analizeze intregul volum de date existent.