Stocurile interne de cartofi sunt epuizate, iar 90% din necesar este asigurat din import

0
209

Dupa o perioada in care producatorii romani au vandut cartofii la promotii, in supermarketuri, cu 80-90 de bani kilogramul, in prezent pretul la poarta fermei sa fie aproape dublu, situatie cauzata de diminuarea aproape totala a stocurilor.

De acesta situatie profita fermierii straini care vin cu 90% din cartofii de pe piata noastra, la preturi de trei ori mai mari. Vom avea, de asemenea, parte de un an atipic urmare a faptului ca pretul cartofului de samanta a saltat, pentru unele soiuri la peste 1.000 euro/tona.

„La ora aceasta, stocurile sunt foarte mici, catre zero. Exista foarte putini producatori care au stocuri, cred ca dintre „asa-zisii” fermieri mari, cu suprafete care incep de la 100 de hectare, cine mai are 200-300 de tone pe stoc e fericit. Acum se vinde cartoful la poarta fermei cu 1,5 – 1,6 – 1,7 lei/kg + TVA, dar sa nu uitam ca in toamna cu promotiile acestea fortate, asa zic eu, pentru ca toate promotiile din supermarketuri se fac cu marfa noastra, atata am fost fortati sa facem promotii la preturi de 80-90 de bani/kg, ca ni s-au terminat stocurile si acum cand pretul este de 1,5-2 lei/kg, vine cartof din import, iar de scumpire beneficiaza fermierii din afara, nu noi”, a declarat presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania, Romulus Oprea, in cadrul Conferintei Nationale a Cartofului.

Totusi, productia de cartofi a avut de suferit la nivelul intregului continent, nu doar in tara noastra, datorita conditiilor meteo nefavorabile. De exemplu, in Polonia recolta a scazut cu 40%, iar in Olanda s-a inregistrat cea mai mica productie de cartofi, dupa 2008.

In Romania, suprafetele cultivate sunt, de la an la an, tot mai mici, fiind vorba de o scadere cu adevarat dramatica, in ultimul deceniu: 33.246 de hectare , in 2018, fata de 54.000 de hectare, in 2013.

Investitiile ridicate pentru infiintarea unui hectar de cartofi (45.000 de lei pentru cartofii de samanta si 15.000-20.000 de lei la cartofii de consum) au determinat multi dintre producatori sa nu mai cultive cartofi. Intre timp, mai cu seama dupa aderarea la UE, au crescut importurile, iar conform datelor de piata, Romania abia daca asigura jumatate din consum din productia interna.