FMCG în 2018 cresterea reala a pietei a fost de 1,6%, cea nominală de 5,7%

0
33

Industria bunurilor de larg consum a avut crestere de 5,7% pe parcursul anului 2018, comparativ cu anul 2017. O influenta majora a avut-o inflatia. Anul trecut pretul alimentelor a avut o crestere de 4%. De aici rezulta faptul ca am avut o crestere reala a pietei FMCG de 1,63%.

In a doua jumatate a anului 2018, a disparut fenomenul de up-trade, acesta insemnand trecerea consumatorilor de la un segment de pret mai mic catre unu mai mare, consumul aflandu-se intr-o crestere usoara.

Din perspectiva comportamentului de cumpărare, familiile din România au mers la fel de des la cumpărături în comparație cu anul trecut, în schimb suma medie platită la un act de cumpărare s-a majorat cu 6%.

Comportamnetul de cumparare al familiilor din Romania a ramas neschimbat fata de anul trecut, diferenta fiind facuta de suma medie platita la case, aceasta fiind mai mare cu 6%. O dinamica pozitiva au avut-o produsele pentru ingrijirea locuintei si lactatele.

Consumatorii au inceput sa adopte un stil de viata mai sanatos incluzand in dieta zilnica si produse alimentare din surse de incredere, producatorii punand accent pe zona de produse BIO si pe cea cu valoare adaugata (lapte fara lactoza, etc.), asa cum indica datele GFK. Bunurile de folosinta curenta, din segmentul cumparaturilor pentru casa, au inregistrat cresteri in anul 2018.

Produsele pentru ingrijirea locuintei au inregistrat o crestere de 7%, produsele pentru ingrijirea personala crescand in acelasi timp cu piata. Bauturile non-alcoolice cat si cele alcoolice au avut o crestere de doar 4%, cu 2% mai putin decat produsele alimentare (proaspte si ambalate), dupa cum se regaseste in studiul FMCG.