UE actioneaza pentru limitarea domeniului de aplicare a embargoului rusesc

0
291

Moscova impiedica transporturile spaniole de fructe cu coaja lemnoasa catre China,  care trec prin teritoriul sau.

”Comisia Europeana trebuie sa ia masuri pentru a opri Rusia sa blocheze transporturile spaniole de fructe cu coaja lemnoasa catre China,” declaratia venind ca raspuns la plangerile formulate de deputatul Ramón Luis Valcárcel Murcia, care arata in interpelarea sa ca actiunile Rusiei depasesc cu mult limitele embargoului asupra importurilor de produse agricole din Uniunea Europeana.

In acest context, Comisia a declarat ca va angaja toate mijloacele de care dispune pentru a forta Rusia sa respecte normele OMC privind libera circulatie a marfurilor, inclusiv luarea de masuri legale, daca este necesar.

Comisia a solicitat autoritatilor ruse clarificari cu privire la termenii embargo-ului in mai multe randuri, deoarece acesta a intrat in vigoare in august 2014, dar raspunsul partii ruse a fost “foarte ambiguu”.

fructe3Moscova, sustine ca interpretarea sferei de aplicare a embargoului se bazeaza pe diverse acte legislative nationale, inclusiv Codul Vamal al Uniunii Economice Eurasiatice.

Obstructiile Rusiei au determinat Comisia sa exploreze rute alternative pentru a ajunge pe piata chineza. In prezent se poarta, in acest sens discutii cu guvernul ucrainean, fiind in curs de realizare un itinerar de transport prin alte tari din regiunea Caucazului de Sud si din Asia Centrala.