Valoarea adaugata generata de sectorul procesarii de alimente a scazut in perioada 2009 – 2013

0
393

Sectorul procesarii produselor alimentare a generat o valoare adaugata bruta de 1,4 miliarde euro in 2013, reprezentand aproximativ 10% din totalul valorii adaugate brute generate de sectorul productiei si 1% din economia totala a Romaniei. Desi preturile alimentelor sunt relativ scazute in Romania, reformele legislative ar putea avea drept consecinta eficientizarea, care ar fi benefica pentru consumatorii romani, se arata intr-un raport al OECD, realizat firma de consultanta Deloitte.

Din 2005 pana in 2013, sectorul procesarii alimentare a reprezentat, in medie, 1,13% din produsul intern brut (PIB). In 2009, procentul acestui sector din rezultatul economic total a atins un maxim de 1,25% si, de atunci, a scazut treptat, ajungand la 0,98% in 2013. (Figura 0.1)

sectorul_procesarii_de_alimente.jpgValoarea adaugata generata de sectorul procesarii de alimente a scazut in perioada 2009 – 2013 comparativ cu valoarea adaugata generata de toate sectoarele de productie. Aceasta a reprezentat doar 10% in 2013 (Figura 1.2).

sectorul_procesarii_de_alimente3Procesarea si conservarea carnii si fabricarea de produse din carne reprezinta cea mai importanta ramura a sectorului procesarii alimentare. Cu o valoare de productie de peste 400 milioane euro la costul factorilor din 2013, a reprezentant un procent de peste 30% din totalul sectorului. Al doilea subsector ca importanta este fabricarea de produse de panificatie si fainoase, cu o valoare de productie de aproximativ 357,1 milioane EURO adaugata la costul factorilor, reprezentand 25% din valoarea adaugata a sectorului.

Aceasta este urmata de productia de lactate cu o valoare adaugata de 144 milioane EURO, reprezentand 10% din valoarea adaugata a sectorului. Fabricarea uleiurilor si grasimilor de origine vegetala si animala (4%), fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor (3%) si procesarea si conservarea pestelui, a crustaceelor si molustelor (1%) reprezinta activitati economice mai putin semnificative ale subsectorului.

sectorul_procesarii_de_alimente.jpgPrincipalele caracteristici si indicatori ai sectorului

Principalele surse de aprovizionare pentru industria procesarii alimentelor sunt industria agricola / acvacultura autohtona si importurile de materie prima.

Produsele alimentare procesate sunt comercializate prin trei canale principale: comerciantii de alimente, gastronomie si exporturi.

Cea mai mare cerere provine de la comerciantii de alimente, inclusiv hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip discount, mici magazine, alimentare si chioscuri. Tabelul 1.1 ilustreaza cei mai importanti zece comercianti conform cifrei de afaceri pentru 2014:

sectorul_procesarii_de_alimente.jpg

 

O analiza a principalilor indicatori din sectorul procesarii alimentare, mai exact numarul de angajati si cifra de afaceri (in milioane euro) din Romania comparativ cu restul Europei in perioada 2008 – 2012/2013 indica tendinte similare, in mare parte, insa cu schimbari ceva mai pronuntate in Romania. In Romania, numarul societatilor comerciale a scazut pe parcursul lui 2010, inregistrand o revenire constanta incepand din 2011. In Europa, numarul societatilor comerciale a scazut in 2009, insa s-a inregistrat o revenire incepand chiar din 2009 si 2010, ramanand stabil de atunci.

Numarul angajatilor din industria procesatoare de alimente din Romania a scazut de a 173.600 in 2008 la 162.700 in 2013. Numarul angajatilor din Europa a crescut constant intr-un interval de timp similar, de la 3,8 milioane in 2007 la 3,85 milioane in 2012. Cifra de afaceri a urmat aceeasi tendinta, atat in Europa, cat si in Romania, cu o scadere brusca in 2009, urmata de o crestere ulterioara. Aceste date arata ca sectorul procesarii alimentare din Romania s-a consolidat, iar productivitatea a crescut in perioada analizata. Ambele tendinte sunt mai pronuntate in Romania, comparativ cu Europa.

Romania este importator net de produse alimentare incepand din 1991. Atat importurile, cat si exporturile au crescut in timp. Pana in 2008, importurile cresteau intr-un ritm mai alert decat exporturile. Ulterior, insa, tendinta s-a inversat si, prin urmare, balanta comerciala negativa din acest sector a scazut usor.

sectorul_procesarii_de_alimente.jpgFigura 1.6 Importuri, exporturi si balanta comerciala in sectorul procesarii alimentare