Valoarea productiei ramurii agricole in anul 2018 – date semidefinitive –

0
152

In anul 2018, valoarea productiei ramurii agricole a crescut cu 7,2% comparativ cu anul precedent. Productia vegetala si serviciile agricole au crescut cu 11,5% si respectiv 16,9%, in timp ce productia animala a scazut cu 2,6%.

In anul 2018, structura valorii productiei nu a prezentat modificari semnificative in comparatie cu anul precedent. Ponderea productiei vegetale a fost de 70,9%, ponderea productiei animale de 27,7%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,4%, conform Institutului National de Statistica.

Structura valorii productiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, prezinta urmatoarele diferente fata de anul precedent: ponderea valorii culturilor de cereale a crescut cu 2,3 puncte procentuale, iar ponderea valorii culturilor de fructe si struguri cu 1,8 puncte procentuale; ponderea valorii culturilor de plante uleioase a scazut cu 1,9 puncte procentuale, iar ponderea valorii altor grupe de produse cu 1,1 puncte procentuale.

Structura valorii productiei animale la principalele specii si grupe de produse prezinta urmatoarele diferente fata de anul precedent: ponderea produselor obtinute din prelucrarea laptelui in ferma zootehnica a crescut cu 2,3 puncte procentuale, iar ponderea pasarilor cu 1,0 puncte procentuale; la bovine ponderea a scazut cu 2,0 puncte procentuale, iar la porcine cu 1,3 puncte procentuale.