MADR va avea un departament dedicat industriei alimentare

0

După ce industria alimentară a anunțat în mai multe rânduri că se va adresa prim-ministrului pentru ca de problemele sale să se ocupe Ministerul Economiei și nu cel al Agriculturii, iată că într-un final s-a hotărât ca în cadrul MADR să se înființeze în cadrul structurilor sale specializate un departament pentru industria alimentară.

Decizia de înființare a unui departament pentru industria alimentară în cadrul structurilor de specialitate ale MADR s-a concretizat printr-un HG apărut în urmă cu o săptămână, după cum a anunțat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în cadrul Expo-conferinței „Produsul românesc – realități și perspective în 2017”, eveniment organizat în zilele de 10-11 mai 2017, la București, la Clubul Diplomaților, de către revista RO.aliment.

Deși reprezentanții industriei își doreau o structură în cadrul MADR condusă de un secretar de stat, Guvernul a hotărât deocamdată ca aceasta să fie doar o structură departamentală condusă de un director. Noul departament ar trebui să elaboreze strategii și programe de promovare pentru industria alimentară românească.

Producătorii și procesatorii din industria alimentară se plâng de faptul că, până în prezent, sectorul a fost prea puțin avut în vedere de către MADR.

„Degeaba susținem producția primară dacă industria nu poate prelucra materia primă realizată de agricultură. Vă rog să vă aplecați mai mult asupra industriei alimentare,” cerea în mod deschis ministrului agriculturii, Dorin Cojocaru, președintele APRIL.

Până în acest moment, Ministerul Economiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe au avut programe mai coerente, decât MADR, în susținerea producătorilor români, în special în susținerea acestora pentru pătrunderea pe piețele externe, prin sponsorizarea participării la târguri internaționale, unde aceștia să se poată face cunoscuți de către partenerii externi.

Expo – conferința „Produsul românesc – realități și perspective în 2017” este un eveniment business-to-business și reprezintă întâlnirea anuală a producătorilor, procesatorilor, furnizorilor de servicii cu comercianții, asociații de profil și autoritățile de resort. Mai multe detalii despre program, tematică și speakeri găsiți aici: http://www.roaliment.ro/produsul-romanesc/.