Producătorii români pot influența deciziile luate la nivelul UE

0
157

O mai bună colaborare între europarlamentarii români și industria alimentară românească ar putea fi în avantajul produsului românesc, este concluzia care se desprinde în urma unor discuții purtate în cadrul  Expo-conferinței „Produsul românesc – realități și perspective în 2017”, eveniment organizat în zilele de 10-11 mai 2017, la București, la Clubul Diplomaților, de către revista RO.aliment.

O arată acțiunile de salvare a micului românesc și de lobby pentru acceptarea de către UE a reducerii TVA la alimente.

Domnul Laurențiu Rebega, membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, membru în Delegația Comitetului Parlamentului European în relațiile UE-Turcia și membru substituent în Comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European arăta că producătorii români ar putea să scurt-circuiteze căile birocratice ale Comisiei Europene, atunci când doresc să-și exprime puncte de vedere referitoare la diferite prevederi ale legislației europene care îi afectează în mod direct.

Ei se pot adresa parlamentarilor români, care pot promova inclusiv amendamente cu privire la legislația europeană. Cu cât aceste amendamente sunt mai bine motivate, cu atât șansele ca ele să fie adoptate sunt mai mari. În acest sens, domnul Rebega amintea de demersurile făcute pentru salvarea micului românesc sau pentru reducerea TVA la alimente.

Totodată domnul Rebega arăta că, „din 2014 Parlamentul European a primit putere de codecizie, alături de Comisia Europeană, dar că, deocamdată această instituție europeană, mai are până va ajunge să se impună în fața CE”.

Expo – conferința „Produsul românesc – realități și perspective în 2017” este un eveniment business-to-business și reprezintă întâlnirea anuală a producătorilor, procesatorilor, furnizorilor de servicii cu comercianții, asociații de profil și autoritățile de resort. Mai multe detalii despre program, tematică și speakeri găsiți aici: http://www.roaliment.ro/produsul-romanesc/.