Florin Căpăţână (AMRCR), despre realități ale Legii 150/2016 la conferința „Produsul românesc – realități și perspective în 2017”

0
164

A fost o lege proastă încă de la început. A fost făcută politic.”

Florin Căpăţână, vicepreşedinte AMRCR, a afirmat în cadrul Expo-conferinței „Produsul românesc – realități și perspective în 2017”, eveniment organizat în zilele de 10-11 mai 2017, la București, la Clubul Diplomaților, de către revista RO.aliment, că legea 150/2016 „a fost o lege proastă de la început. A fost făcută politic de oameni care ar fi trebuit să ajute industria astfel încât lanţul alimentar, de la producător la consumator, să fie fără sincope. Legea a reuşit să pună în tranşee producătorii, procesatorii şi retailerii. Legea inițial trebuia să se adreseze doar sectorului de legume-fructe, iar retailerii au fost de acord ca sectorul de legume-fructe să fie avantajat prin termene de plată mai scurte. Dar, niciodată nu s-a discutat ce se întâmplă dacă un furnizor de legume nu poate să livreze, ce se întâmplă dacă un producător de fructe aduce fructe din alte state, dacă un contract nu poate fi respectat de cei care furnizează produse”, a spus vicepreşedintele AMRCR.

De asemenea, domnul Florin Căpățână, arăta că acuzațiile ce au fost aduse AMRCR, cum că asociația s-a plâns la Bruxelles cu privire la Legea 150/2016 sunt nefondate, în condițiile în care, cei care au sesizat Bruxellessul a fost EuroCommerce, organizație a comercianților la nivel european din care și AMRCR face parte.

„Trăim într-o piață liberă și schimbul de informații nu poate fi îngrădit.”

stefan padureNemulțumiri cu privire la legea 150/2016 au exprimat și alți vorbitori.

Mihai Vișan, director executiv al Federației ROMALIMENTA, arăta că „Noi industria am pierdut pe toate planurile prin apariția acestei legi. Am pierdut cam 2% din marjă (la profit, n.ed.) și am pierdut la condițiile de delistare, care se făcea înainte doar cu preaviz.”

De asemenea, Ștefan Pădure, Președinte Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) arăta că „Am plecat de la ideea că trebuie să protejăm fermierul român și am ajuns să protejăm băuturile carbogazoase ale multinaționalelor.”

Expo – conferința „Produsul românesc – realități și perspective în 2017” este un eveniment business-to-business și reprezintă întâlnirea anuală a producătorilor, procesatorilor, furnizorilor de servicii cu comercianții, asociații de profil și autoritățile de resort. Mai multe detalii despre program, tematică și speakeri găsiți aici: http://www.roaliment.ro/produsul-romanesc/.