Bucuresti – Forumul Consultativ al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA)

0
135

In intervalul 2-4 aprilie, se desfasoara la Bucuresti, Forumul Consultativ al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), simultan cu vizita directorului executive al acestei institutii, dr. Bernhard Url, evenimente organizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

In cadrul a celei de-a 71-a intalniri a Forumului Consultativ al EFSA se dezbat aspectele stiintifice ale unor teme de interes comun, precum: sanatatea animalelor, pesta porcina Africana, zoonozele, potentiale pericole si aspecte legate de biosecuritate asociate sigurantei alimentare, incertitudinea in analiza riscului etc.

Vizita doctorului Bernhard Url este dedicata intaririi colaborarii stiintifice intre EFSA si ANSVSA, pentru acelasi scop: alimente sigure si cresterea increderii consumatorilor in activitatea autoritatilor competente, cu responsabilitati in domeniul sigurantei alimentelor.

De asemenea, ca parte a colaborarii EFSA cu Romania, vor fi analizate idei de activitati stiintifice pe care tara noastra le propune, sub forma unor proiecte comune, pentru a raspunde prioritatilor agendei Uniunii Europene, cu privire la evaluarea riscului.

pesta_porcina_africana1Totodata, se vor purta discutii privind etapele desfasurarii proiectului comun EFSA – ANSVSA, care isi propune identificarea factorilor de risc, cu rol in aparitia, raspandirea si evolutia pestei porcine africane, in Romania. Proiectul isi propune sa perfectioneze setul de masuri pentru controlul si eradicarea pestei porcine africane. Rezultatele obtinute vor fi puse la dispozitia statelor member sau statelor terte din Europa in care evolueaza PPA, pentru facilitarea luptei impotriva acestui flagel.

“Alimentele din Europa nu au fost niciodata atat de sigure si acest fapt nu este o coincidenta. Este mai degraba rezultatul unui efort comun al mai multor actori, la nivel european si national, toti lucrand impreuna pentru obiectivul de a proteja consumatorii. De aceea, este o mare placere sa ma intalnesc astazi cu colegii mei romani la Bucuresti. Colaborarea noastra este de o importanta deosebita”, a declarat directorul executiv al EFSA, dr. Bernhard Url.

“Apreciez modul in care EFSA colaboreaza cu statele membre si eficienta instrumentelor pe care ni le pune la dispozitie pentru a deveni parteneri de excelenta in activitatea de evaluare a riscului si, implicit, la asigurarea sanatatii consumatorilor la nivel European si mondial”, a mentionat presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu.