Imazalil

În vreme ce autoritățile statului aduc argumente în contradictoriu referitor la legalitatea utilizării pesticidului Imazalil, din punct de vedere etic și nu numai, producătorii și procesatorii au responsabilitatea de a testa alimentele pe care le pun pe piață.

Ce este Imazalilul?

Această substanță face parte din categoria pesticide, fiind utilizată pentru protecția plantelor, în special în cazul citricelor și bananelor. Imazalilul este una dintre cele 180 de pesticide monitorizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în Planul Național de control reziduuri de pesticide.

În vreme ce Paul Anghel, Directorul General al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a afirmat că Imazalilul ar putea fi cancerigen și că utilizarea substanței este interzisă în Uniunea Europeană, ANSVSA punctează că acest pesticid poate fi folosit în 24 de state-membre, inclusiv în România, și că fructele vândute în România nu au înregistrat depășiri ale nivelului maxim admis de legislația în vigoare.

Trecând în plan extern, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a recomandat luarea unor măsuri de reducere a expunerii consumatorilor la o astfel de substanță, iar Organizația Mondială a Sănătății a poziționat Imazalilul la categoria „efect toxic la expunerea pe termen lung”.

Analize de laborator

În deplină conformitate cu tendințele actuale, a respectării celor mai înalte standarde de calitate și siguranță, laboratoarele specializate pe analiza produselor alimentare fac eforturi să dezvolte metode ce dispun de o precizie ridicată. Cu o experiență de cel puțin 14 ani pe piața românească, compania WESSLING oferă o gamă largă de analize și servicii de specialitate în domenii legate de protecția mediului, siguranță alimentară și calitatea produselor. Ca parte integrantă a grupului german cu același nume, firma beneficiază de expertiza celor 34 de ani acumulați de compania-mamă în acest domeniu, în urma cărora specialiștii WESSLING au optimizat metoda de screening pesticide și dispun, în prezent, de o limită de determinare de 0,1 mg/kg, cu mult sub limita maximă admisă pentru citrice, de exemplu, care este de 5 mg/kg. Analiza conținutului de Imazalil din componența fructelor și legumelor este realizată în cadrul laboratoarelor grupului WESSLING, unde datorită tehnologiei avansate utilizate experții pot efectua teste complexe într-un timp scurt.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm să contactați reprezentanții WESSLING ROMÂNIA la numărul de telefon 0728.293.555 sau pe adresa de e-mail food@wessling.ro.