Fortificarea alimentelor – o tema arzatoare, prezentata la SINN de Dr. Gabriela Garban, expert al Ministerului Sanatatii pentru suplimente alimentare si alimente cu adaos de vitamine, minerale si alte substante

0

Vitaminele si mineralele sunt adaugate in alimente de catre producatori pentru restabilirea continutului in cazurile in care a acesta a fost redus in cursul procesului de fabricatie, de depozitare sau de gestionare sau pentru a oferi o valoare nutritiva similara alimentelor pentru care sunt destinate ca alternativa.

Alimentele la care sunt adaugate vitamine si minerale sunt in majoritatea cazurilor promovate de producatori si pot fi percepute de catre consumatori ca produse prezentand beneficii nutritionale, fiziologice sau alte beneficii de sanatate comparativ cu produse similare sau cu alte produse prezentand adaos de astfel de nutrienti.

Fortificarea alimentelor reprezinta cresterea deliberata a continutului de nutrienti esentiali (vitamine, minerale) din alimente cu scopul de a imbunatati calitatea nutritionala a acestora si a aduce beneficii asupra sanatatii. Cu toate acestea scopul nu este intotdeauna atins prin simpla adaugare a unor nutrienti in alimente, operatiunea putand capata chiar aspecte nocive pentru organismul uman sau pentru anumite grupe de consumatori.

fructe_si_legume5De exemplu, adaugarea de fier in anumite alimente, va face ca acele alimente sa fie contraindicate anumitor persoane precum bolnavii cu hepatita acuta sau cronica sau cu hemocromatoza. Adaugarea de fier in faina din macinis integral sau neagra este o greseala, deoarece aceasta contine fitati care interfereaza cu absorbtia fierului. Grav este si cand fierul intalneste grasimi, pe care le peroxideaza, generand radicali liberi, substante extrem de nocive pentru organism. Fierul este foarte periculos si atunci cand nu se gaseste intr-o forma organica.

Totodata, fortificarea este catalogata de multi specialisti drept o interventie care dezechilibreaza profilul nutritional al alimentelor, vitaminele si mineralele adaugate artificial intr-un produs modificandu-si valoarea biologica si ne mai fiind la fel de usor asimilabile de organism.

Despre FORTIFICAREA ALIMENTELOR ne va vorbi la SINN (Siguranta.Igiena.Neconformitati.Nereguli.) 2017, eveniment organizat de Revista Roaliment, ce se va desfasura pe 21-22 februarie 2017, Dr. Gabriela Garban, medic primar, doctor in stiinte medicale, expert al INSP pentru suplimente alimentare si alimente cu adaos de vitamine, minerale si alte substante, care va incerca sa ofere participantilor raspunsuri la temele arzatoare ale acestui vast si extrem de important domeniu.

DOWNLOAD TEMATICA ACTUALIZATA

DORESC SA MA INSCRIU – formular de inscriere

Taxa participare 150 euro+TVA/zi
Ziua de 21 februarie 2017 – suplimente alimentare
Ziua de 22 februarie – industria alimentara

Pentru detalii ne puteti contacta la 004031 436 41 91, 0040744 162 991