Acciza nearmonizata pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar

0

Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de ordonanta de urgenta prin care se introduce o noua acciza nearmonizata pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zaharuri libere.

Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de ordonanta de urgenta prin care se introduce o noua acciza pentru bauturile si produsele lichide cu un continut de zahar de 5-8 grame la 100 de mililitri incadrate la codul NC 2009, 2101, 2202, 2106 si 3302 10.

Astfel, acciza va fi de 0,8 lei pe litru pentru produsele cu un continut de zahar de 5 grame la 100 de mililitri (50 de grame la 1 litru), iar pentru cele cu un continut de peste 8 grame la 100 de mililitri (80 de grame la litru) va fi de 1 leu pe litru.

Vor fi exceptate de la plata accizelor nearmonizate bauturile racoritoare naturale fara adaos de zaharuri si amestecurile de bauturi nealcoolice cu sau fara adaos de zaharuri produse pe loc in cadrul unitatilor de alimentatie publica.

Mentionam ca exigibilitatea accizei intervine in urmatoarele cazuri:
1. La data receptionarii produselor provenite din achizitii intracomunitare;
2. La data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie a produselor provenite din operatiuni de import;
3. La data vanzarii pe piata interna a produselor provenite din productia interna.

Precizam ca potrivit noii legislatii ce urmeaza a fi adoptata, in comparatie cu celelalte accize nearmonizate, platitorii noii accize nu au obligatia de a obtine o autorizatie de la autoritatea vamala teritoriala.

Totusi, operatorii economici trebuie sa se inregistreze ca platitori de accize la autoritatea fiscala competenta si sa depuna lunar declaratia D100 si anual declaratia D120.