Raport ONU: Tone de alimente sunt risipite anual, in timp ce milioane de oameni indura foamete

0
112

Omenirea a deteriorat aproximativ un sfert din solul non-glaciar de pe planeta, avertizeaza oamenii de stiinta ai ONU intr-un raport aparut joi, relateaza CNN. Pentru oprirea incalzirii globale accelerate, e nevoie ca aceasta degradare continua sa se opreasca, avertizeaza cercetatorii. Mai mult, in timp ce tone de alimente ajung sa nu fie consumate niciodata, aproape un miliard de oameni traiesc in foamete.

Avertismentul vine la un an dupa ce un alt raport al IPCC (Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei) a concluzionat ca ultima sansa pentru a evita o catastrofa climatica este reducerea drastica a folosirii combustibililor fosili pana in 2030.

Al doilea raport al IPCC se concentreaza pe cercul vicios generat de degradarea pamantului si schimbarile climatice. Incalzirea globala a dus la cresterea intensitatii si frecventei secetelor, inundatiilor si valurilor de caldura care afecteaza in mod ireversibil ecosistemele.

Defrisarile si agricultura sunt principalele responsabile pentru incalzirea planetei pentru ca slabesc capacitatea solului de a absorbi dioxidul de carbon din atmosfera si a preveni acumularea gazelor cu efect de sera.

Cercetatorii spun ca omenirea trebuie sa se concentreze imediat pe schimbarea felului in care sunt produse alimentele pentru a opri incalzirea accelerata din ultimii ani. Printre solutii, cele mai eficiente ar fi plantarea de arbori pe terenurile agricole, ingrijirea adecvata a solului si reducerea irosirii de alimente.

Suprafata in sol agricol echivalenta cu a Americii de Sud a fost degradata pana acum
Oamenii folosesc in jur de 70% din suprafata non-glaciara a Pamantului, conform raportului IPCC. Solul a fost degradat constant cu fertilizatori chimici, defrisari si agricultura intensiva. Prin aceste actiuni, omenirea a deteriorat doua miliarde de hectare de teren, aproape de dimensiunea Americii de Sud.

irosescConsecinta este ca acest sol este mai putin fertil si absoarbe o cantitate mult mai mica de carbon din atmosfera. Solutionarea acestei probleme sta, insa, si in consumul de alimente la nivel planetar. Conform raportului, in jur de 25-30% din alimentele produse nu sunt niciodata consumate, in timp ce peste 800 de milioane de oameni sunt subnutriti.

Daca risipa de alimente ar fi o tara, ar fi a treia cea mai mare „producatoare” de incalzire globala dupa Statele Unite si China, conform WRAP, organizatie internationala non-profit care se ocupa de reducerea risipei la nivel planetar.

“Faptul ca mai mult de un miliard de tone de alimente nu este consumat, in timp ce unul din noua oameni se culca infometat este absurd”, a declarat Claire Kneller, lidera organizatiei.