Acciza pe bauturile racoritoare, in functie de zahar. Proiect USR

0
43

Uniunea Salvati Romania a depus la Senat un proiect de lege care prevede o acciza diferentiata in functie de continutul de zaharuri al bauturilor racoritoare.

“USR a depus un proiect de lege la Senat care prevede o acciza diferentiata pe fiecare hectolitru de produs pentru bauturile racoritoare cu un continut de zaharuri libere. Un roman consuma in medie 71 de litri de bauturi racoritoare pe cap de locuitor / an, ceea ce plaseaza tara noastra pe locul 1 la diabetul zaharat”, a mentionat sursa citata.

USR invoca studiile stiintifice care indica o asociere directa intre consumul de bauturi racoritoare cu adaos de zaharuri si incidenta obezitatii si diabetului zaharat.

“Aceasta masura este o recomandare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceeasi masura se aplica in Marea Britanie, Franta si Irlanda de la 1 aprilie 2018. In Romania avem cel mai mare consum de bauturi racoritoare, cea mai mare incidenta a diabetului zaharat, printre cele mai mari incidente ale obezitatii. Aceasta masura este necesara deoarece consumul excesiv de zaharuri duce la prea multe boli care pot fi prevenite”, a precizat senatorul USR Adrian Wiener, initiatorul proiectului.

Problema diabetului zaharat
In strategia nationala de sanatate, diabetul zaharat reprezinta o problema de securitate nationala, deoarece 11,6% din populatia adulta sufera de diabet, adica 1.700.000 de romani, se mai arata in comunicat. USR apreciaza ca proiectul va stimula producatorii sa reduca treptat zaharurile din sucuri pentru a plati mai putin. In prezent, o sticla de 500 ml de bautura racoritoare nealcoolica are 55 grame de zahar, adica aproape 11 lingurite pline de indulcitor.

“Proiectul senatorului USR Adrian Wiener propune o acciza diferentiata in functie de continutul de zaharuri. Astfel: nu se percepe acciza pentru bauturile indulcite cu un continut mai mic de 5 g/100 ml zahar liber adaugat; acciza in cuantum de 0,33 bani/litru pentru bauturile cu un continut de zahar adaugat intre 5 si 8 g/100 ml; acciza in cuantum de 1 leu/litru pentru bauturile cu un continut de zaharuri de peste 8 g/100 ml. Impactul bugetar pozitiv estimat este de peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro), suma care va fi folosita pentru finantarea Actiunilor Prioritate din cadrul Sistemului National Integrat al Marilor Urgente si finantarea Programului National de Diabet. In acest scop, proiectul modifica atat Codul Fiscal cat si prevederile Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu privire la nivelul contributiilor pentru finantarea cheltuielilor de sanatate”, reiese din comunicat.

Avantajele accizei
USR mentioneaza ca printre avantajele introducerii accizei pe zaharuri in sucuri se numara: scaderea consumului de sucuri indulcite, stimularea producatorilor sa reduca excesul de zaharuri adaugate si sa ofere consumatorilor produse mai sanatoase, un echilibru al preturilor intre sucurile naturale si cele cu zaharuri ceea ce va incuraja obiceiurile sanatoase de consum si va veni in sprijinul sistemului de sanatate, relateaza Agerpres.