Acordurile de liber schimb in contextul schimbarilor la nivelul Uniunii Europene si la nivel global

0
225

Cu peste 40 de acorduri in vigoare intre Uniunea Europeana si diferiti parteneri comerciali, UE continua negocierile pentru imbunatatirea accesului la diferite piete, precum si pentru reglementarea cooperarii in privinta importurilor si exporturilor de bunuri si servicii. Noi subiecte in legatura cu aceste negocieri comerciale au fost adaugate pe agenda UE, asa cum este reflectat in strategia UE – Comertul pentru toti, incluzand achizitiile publice, investitiile, comertul electronic, mediul etc.

UE a implementat deja o serie de acorduri care pot aduce o serie de beneficii operatorilor economici (lista acordurilor comerciale in care UE este parte poate fi gasita …..).

Competenta exclusiva a UE de a negocia si incheia Acorduri de liber schimb, pusa sub semnul intrebarii
Tratatele de functionare a UE ii confera competenta exclusiva de a negocia si incheia Acorduri de liber-schimb. Totusi, Avocatul General al Curtii Europene de Justitie a emis o opinie in 21 decembrie 2016 statuand ca negocierea si incheierea tratatelor de liber-schimb nu sunt in competenta exclusiva a Uniunii. O decizie finala va fi luata de Curtea Europeana de Justitie.
Problema competentei negocierii si incheierii acordurilor s-a ridicat in cazul mai multor Acorduri de liber-schimb aflate in curs de negociere. Prin urmare, este posibil ca pentru intrarea in vigoare a Acordului de Liber-Schimb dintre UE si Canada („CETA”), precum si dintre UE si Ucraina („DCFTA”), aflate in curs de negociere, sa fie necesara si ratificarea din partea tuturor celor 28 de state membre (asa-numitul acord-mixt).

Astfel, Acordurile de liber-schimb aflate in curs de negociere vor intra in vigoare doar temporar, dupa ratificarea de catre Parlamentul European, urmand sa intre definitiv in vigoare abia dupa ratificarea lor de catre toate cele 28 de state membre.

Garanteaza Acordurile de liber-schimb accesul pe piata?
Evolutiile globale recente, precum Brexit sau anuntul facut de catre Presedintele Statelor Unite ale Americii privind intentia de a renegocia Acordul Nord-American de Comert Liber („NAFTA”), au amplificat ingrijorarile legate de securitatea accesului pe piete conferita de Acordurile de liber-schimb, altele decat accesul acordat de apartenenta la OMC.
Sunt doua mari aspecte care trebuie luate in considerare:

• In primul rand, pentru Acordurile de liber-schimb incheiate intre membri ai OMC, in cazul retragerii uneia dintre parti, accesul pe piata si reglementarile interne vor fi garantate in continuare prin angajamentele luate de tari prin semnarea Protocolului de aderare la OMC. Aceste angajamente luate de catre tari garanteaza ca in schimbul de produse si servicii va fi aplicata in continuare „Clauza natiunii celei mai favorizate”.

• In al doilea rand, acordurile bilaterale sau regionale de liber schimb sunt o exceptie de la principiul nediscriminarii garantat de apartenenta la OMC. Din acest motiv, negocierea procedurilor de retragere a uneia dintre parti va fi diferita de la un Acord de liber-schimb la altul, fie ca vorbim de o uniune vamala, despre un acord regional sau bilateral.

In contextul Brexit, este de asteptat ca UE si Marea Britanie sa incheie un Acord de liber-schimb. Optiunea de rezerva in cazul schimburilor de produse si servicii cu Marea Britanie ar fi Protocolul de aderare la OMC semnat de catre Marea Britanie, care garanteaza in continuare aplicarea „clauzei natiunii celei mai favorizate” pentru schimburile de produse si servicii cu Marea Britanie.