Actualizarea situatiei privind evolutia Pestei Porcine Africane

0
16
africane, PPA, pestei

De la data confirmarii prezentei Pestei Porcine Africane (PPA) in tara noastra, pentru prima oara, in 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare, se constata ca in zona de N-V a Romaniei boala evolueaza lent, chiar stationar, confirmandu-se in 14 localitati din judetele Satu-Mare, Salaj si Bihor. Au fost afectati 13 porci mistreti si au fost ucisi 175 de porci domestici.

In zona de S-E a Romaniei, evolutia Pestei Porcine Africane este agresiva. Boala a fost confirmata in 84 de localitati din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita si Galati. Au fost ucisi 11.772 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 3 ferme comerciale, pana in data de 02.08.2018, au fost ucisi 49.647 de porci.

Actiunea de ucidere in doua ferme comerciale a fost finalizata si s-a efectuat prima dezinfectie, iar in cea de-a treia s-a inceput uciderea porcilor. Au fost afectati 20 de porci mistreti.

Detaliat, situatia evolutiei focarelor de PPA se prezinta astfel:

Regiunea de N-V a Romaniei:

–  Judetul Satu Mare – 6 focare in gospodariile populatiei si 9 cazuri la porci mistreti,

–  Judetul Bihor – 21 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret,

–  Judetul Salaj – 2 cazuri la mistreti.

Regiunea de S-E a Romaniei:

–  Judetul Tulcea – 471 de focare, din care 467 focare in gospodariile populatiei, un focar in exploatatie comerciala de tip A, 3 focare in exploatatii comerciale industriale si 17 cazuri la porci mistreti,

–  Judetul Braila – 14 focare in gopodariile populatiei,

–  Judetul Constanta – 16 focare in gospodariile populatiei,

–  Judetul Ialomita – 16 focare in gospodariile populatiei,

–  Judetul Galati – un focar intr-o gospodarie.

Prin focar de PPA se intelege evolutia bolii intr-o exploatatie care numara unul sau mai multi porci, la care s-a confirmat infectia cu virusul pestei porcine africane.

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

La nivel national pana la data de 02.08.2018 au fost platite 56 dosare de despagubire in valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare in suma totala de 2.065.162 de lei urmeaza sa fie date in plata.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire. Pentru oameni, acest virus are, insa, impact la nivel economic si social.

Serviciul Comunicare si Logistica Documentara