Afacerile marilor jucatori de pe piata romaneasca a carnii, pe plus

0
684

Cele mai mari companii de pe piata produselor din carne si-au crescut afacerile anul trecut, reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% fiind un factor important care a dus la cresterea consumului pe piata de aproximativ 3 miliarde de euro, conform unei analize ZF pe baza datelor furnizate de companii.

Cris-Tim, Agricola sau Caroli au terminat pe plus

Grupurile Agricola Bacau, Cris-Tim, Caroli Foods Group si Aaylex (Coco Rico) au inregistrat anul trecut afaceri in crestere, in timp ce Unicarm, afacere condusa de Vasile Lucut, s-a pastrat la aproximativ acelasi nivel cu cel din anul 2014, potrivit datelor furnizate de catre companii. Transavia, una dintre cele mai mari companii de pe piata carnii, nu si-a facut deocamdata publice rezultatele.

Agricola Bacau, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata carnii, estimeaza ca anul acesta va fi cel putin la fel de bun ca 2015, un an care i-a adus companiei o cifra de afaceri totala de 655,5 mil. lei, cu 6% mai mare fata de anul precedent, conform datelor furnizate de companie. Agricola Bacau a pus deoparte 9 mil. euro pentru investitii.

In general aplaudam decizia autoritiilor de a opera reducerea TVA la alimente, decizie foarte importanta daca ne gandim la puterea de cumparare, la nivelul la care ajunsese evaziunea in acest sector economic“, a declarat Grigore Horoi.

Vasile Lucut declara ca reducerea TVA la alimente a fost masura care a ajutat compania sa-si mentina nivelul afacerii. De aceeasi parere a fost si Radu Timis, patronal si actionarul Cris-Tim, care sustinea ca masurile intreprinse de guvern precum reducerea TVA, scaderea CAS si cresterea salariului minim au favorizat mediul pentru dezvoltarea companiilor din Romania. Bogdan Grama, general manager al grupului de firme Aaylex, spunea ca a avut loc o usoara crestere a productiei si consumului de carne de pasare anul trecut comparative cu 2014, dat fiind reducerea TVA la alimente.