Achim Irimescu: Romania este o tara cu produse de foarte buna calitate

0
546
Achim_Irimescu_3

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim IRIMESCU, l-a primit pe E.S. Hans Klemm Ambasadorul SUA in Romania, ieri, 11 februarie 2016, se arata intr-un comunicat de presa venit pe adresa redactiei noastre.

In timpul discutiilor, diplomatul american a explicat ca prioritatile Ambasadei SUA sunt promovarea securitatii, a statului de drept si a prosperitatii celor doua tari si a remarcat ca exista multe elemente de interes comun in ce priveste agricultura. In acest sens, Ambasadorul SUA a mentionat ca trebuie avuta in vedere intensificarea schimbului de experienta intre institutiile academice pe domeniul cercetarii agricole, precum si imbunatatirea relatiilor comerciale dintre cele doua tari.

Ministrul Achim Irimescu a prezentat cateva dintre prioritatile pe care si le-a propus pentru mandatul sau, respectiv simplificarea tuturor procedurilor pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene si pentru aplicarea Politicii Agricole Comune (PAC) si a Politicii Comune de Pescuit, restructurarea cercetarii, stimularea fermelor mici sa se asocieze si sa produca pentru piata.

Fondurile comunitare importante de peste 20 mld. euro aferente sectorului agricol romanesc ar trebui sa ofere operatorilor nostri o sansa reala in cresterea competitivitatii si a accesului pe piata. In contextul interesului general al tarii noastre de a creste productivitatea si de a consolida pozitia economica a industriei agroalimentare, ministrul Irimescu a subliniat importanta colaborarii cu Statele Unite ale Americii, in ce priveste schimbul de experienta privind  managementul fermei.

Romania este o tara cu produse de foarte buna calitate, realizate mai ales in ferme de dimensiuni reduse. Know how–ul dumneavoastra poate aduce plus valoare in crearea de cooperative”, a afirmat ministrul Agriculturii.

In cadrul intalnirii, Achim Irimescu i-a prezentat Ambasadorului SUA cele doua componente avute in vedere de Guvernul roman: proiectul legii cooperatiei ce vizeaza facilitati fiscale pentru cei care se asociaza si programul “Primul tractor/utilaje agricole”, initiativa a Ministerului Finantelor Publice menita sa stimuleze asocierea producatorilor agricoli.

O alta tema abordata s-a referit la importanta acordului (Transatlantic Trade Investment Partnership – TTIP) aflat in negociere intre UE si SUA care poate atrage investitii importante si in sectorul agricol romanesc si impulsiona schimburile comerciale dintre cele doua tari.

E.S. Hans Klemm a apreciat ca dezvoltarea relatiilor bilaterale ar permite o mai buna promovare de ambele parti. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, i-a prezentat Ambasadorului Statelor Unite ale Americii si proiectul privind constituirea corpului atasatilor agricoli in cadrul ambasadelor Romaniei din diferite tari ale Uniunii Europene si in tari terte, inclusiv in Statele Unite ale Americii.

A fost de asemenea mentionat interesul partii americane de a organiza o vizita oficiala  in cursul anului 2016, intalnirile cu oficiali din cadrul Departamentului pentru Agricultura, reprezentand cea mai buna oportunitate pentru punerea in practica a celor discutate.