Franta, cea mai inovatoare pe piata de pizza

0

Franta a detronat SUA de pe prima pozitie in clasamentul celor mai inovatoare piete in ceea ce priveste vanzarile de pizza cu amanuntul, se arata intr-un studiu al companiei de cercetare a pietei Mintel.

Unsprezece la suta dintre noile feluri de pizza din lume si-au avut originea in Franta, in 2015, in crestere de la 9%, in 2011. Intre timp, ponderea lansarilor de noi feluri pizza cu amanuntul a SUA a scazut de la 19% in 2011, la doar 10% anul trecut. Achizitionarea pizzei din pizzerii, din ce in ce mai des, a creat o presiune crescanda in SUA din partea consumatorilor, a declarat pentru BakeryAndSnacks analistul principal pentru domeniul alimentelor si bauturilor in cadrul Mintel, Billy Roberts. ”Consumatorii aleg sa ia masa la pizzerii, deoarece acestea sunt accesibile, convenabile, si ofera alimentele gata pentru consum rapid”, a adaugat el.

Datele guvernamentale au aratat ca 2015 a fost primul an de cand se fac inregistrari statistice, in care americanii au cheltuit mai mult pe masa, in oras, decat pe alimente cumparate pentru a fi consumate sau preparate acasa, se arata in studiul Mintel.

Oportunitati pentru pizza preparata acasa

Si mai multa presiune asupra pietei alimentare de retail a fost pusa de expansiunea rapida a lanturilor de pizzerii unde iti prepari singur pizza, arata Alex Beckett analist pentru piata internationala de alimente si bauturi la Mintel, adaugand ca dezvoltarea acestui segment ar putea contribui la extinderea pietei alimentare americane de vanzare cu amanuntul. Aproape 6 din 10 consumatori din SUA (58%) sustin ca ar cumpara pizza congelata, daca ar avea si ingrediente premium / gourmet, astfel incat sa o prepare acasa dupa propriul gust. Pentru categoria de varsta de la 25 la 34 de ani, acest procent urca la un nivel de 72% se arata in ”Mintel pizza US 2015 raport”.

“Dupa cum si-au dat seama deja si actorii din industria celor ce prepara si servesc pizza, consumatorii dau semne ca s-au plictisit de modul traditional de a consuma pizza”, explica Beckett . “Clientii doresc ca si pizzarii sa se inspire din explozia de alimente si bauturi produse manual si traditional.”

Beckett crede ca pizza preparata in stil artizanal, cu ingrediente de origine locala, atent alese va inregistra o crestere a vanzarilor in comertul cu amanuntul din SUA, in urmatorii ani.

Boom-ul pizzei in Asia-Pacific

In contrast cu evolutia descendenta a lansarilor de noi produse in categoria pizza, in SUA, dezvoltarea de noi feluri de pizza in regiunea Asia-Pacific aproape s-a dublat de la 6% din lansarile inregistrate la nivel  global, la 11% in 2015. Cresterea ar putea fi atribuita maririi gradului de urbanizare si unui salt in ceea ce priveste numarul de cuptoare cu microunde, a declarat Beckett, avand in vedere si faptul ca 58% dintre lansarile de noi feluri de pizza din regiune, in 2015, sunt marci care se preteaza  la prepararea la cuptorul cu microunde.

“De asemenea, este de remarcat si faptul ca multe dintre noile feluri de pizza lansate de segmentul de vanzari cu amanuntul in regiunea Asia-Pacific, in 2015 au cautat sa se adapteze la gusturile locale si la nevoile consumatorilor pe plan local”, explica Beckett. “Ca atare, un numar de producatori asiatici de pizza si-au bazat ofera pe o serie de arome locale, precum sosul tom yum in Singapore si blaturi de pizza ce se bazeaza pe anumite produse locale de panificatie (roti) in Thailanda”.

Lansarile de pizza fara gluten, in crestere

Raportul ”Pizza Market 2016: Global Annual Overview” realizat de Mintel a constatat, de asemenea, o crestere cu 58% a numarului de lansari de noi feluri de pizza fara gluten, pe tot globul, intre 2012 si 2015.

“<i>The rise in gluten-free pizza launches comes as a result of the growing demand for wheat alternative</i>,” the report said, adding that rice flour was proving popular, with the number of pizza launches containing the ingredient increasing from 78% to 90% between 2014 and 2015.</p><p>Until last year, development of chilled gluten-free pizza had been rare, with frozen options accounting for nearly all the offerings.</p><p>“<i>This is likely to relate to cost efficiency as without the binding quality of gluten, a chilled pizza is liable to turn biscuit-like and break after spending a few days on a store shelf</i>,”&nbsp;said Beckett.

Cresterea lansarilor de pizza fara gluten vine ca urmare a cererii crescande pentru alternativele alimentare la grau”, se arata in raport, adaugand ca faina de orez se dovedeste a deveni din ce in ce mai populara, numarul de lansari de noi feluri de pizza care contin ingredientul respectiv fiind in crestere de la 78% la 90% intre 2014 si 2015. Pana anul trecut, marcile de pizza fara gluten refrigerate erau foarte rare, variantele congelate reprezentand aproape toate ofertele.

“Acest lucru este posibil sa se fi intamplat si datorita costurilor pe care le implica vanzarea de pizza fara gluten refrigerata, deoarece fara  gluten (ca ingredient ce ajuta la legarea aluatului), pizza refrigerata este susceptibila de a se transforma intr-un ”biscuit” care se rupe dupa ce a stat cateva zile pe raft in magazin”, a declarat Beckett.

Inovarea in Europa in categoria pizza

O selectie de produse lansate recent sau relansate pe piata europeana de pizza:

Pizza Bio’ 3 Fromages

pizzaProducator / marca: Jardin Bio / Léa Natura

Tara de provenienta: Franta

Cantitate: 400g

Pret: € 5,80 ($ 6,33)

Acest produs, cu o noua fata si un nou ambalaj, de la Léa Nature Jardin Bio “Pizza bio 3 Fromages este o, pizza pre-coapta facuta in stil artizanal cu grau frantuzesc si cu blatul acoperit cu Emmental, Mozzarella si branzeturi Roquefort.

Reteta Sodebo de pizza cu branza elvetiana Raclette de la munte si  sunca cruda

pizza_5Producator / marca: Sodebo / Sodebo Pizza Crust

Tara de provenienta:  Franta

Cantitate: 580g

Pret: € 5,49 ($ 6.08)

Reteta Sodebo de pizza cu branza elvetiana Raclette de la munte si sunca cruda, este conform producatorului moale in mijloc si crocanta pe margini. Acest produs are un aluat copt in cuptor si este acoperit cu sos, cartofi aurii, branza raclette, sunca cruda si bucati afumate de bacon. Este acoperit cu o crusta de branza rasa pentru a se obttine un efect gratinare.

Pizza ”complet” vegetariana de la Dr. Oetker

pizza_6Producator / marca: Dr August Oetker Nahrungsmittel

Tara de provenienta: Franta

Cantitate: 380g

Pret: € 3,29 ($ 3,64)

Pizza ”complet” vegetariana de la Dr. Oetker (Dr. Oetker Pizza Veggie Die Herzhafte Vegetarische Pizza) este acum disponibila si este acoperita cu ingrediente vegetale, ceapa rosie, piper alb, ardei iute jalapeno si smantana.

Pizza dulce San Marco in stil american cu bucati de mere

Producator / marca: Green Isle Foods/San Marco American Style

Tara de provenienta: Franta

Dimensiune: 437g

pizzaPizza dulce San Marco in stil american, cu bucati de mere consta dintr-un aluat dulce de pizza copt la cuptor, acoperit cu mere taiate in cubulete, cu sos de mere Bramley si cu un alt topping sub forma de cubulete. Produsul vegetarian afost prezentat pentru prima data la Anuga 2015 Trade Show din Koln, Germania.