Aproximativ o bresa de date din trei duce la concedieri in randul angajatilor companiei afectate (studiu)

0
49
bresa de date

Efectele aparitiei unei brese de date depasesc sfera financiara, reputatia si incalcarea vietii private a clientilor unei companii, aceasta putand sa afecteze semnificativ si carierele celor angajati la compania respectiva.

Conform unui nou raport Kaspersky Lab si B2B International, in cazul a 31% dintre bresele de date de anul trecut au existat persoane care si-au pierdut locul de munca. Dintre acestea, in 29% dintre IMM-uri si 27% dintre companiile mari era vorba despre angajati cu experienta, din domenii care nu au legatura cu IT-ul.

Studiul arata ca 42% dintre companiile din toata lumea au avut cel putin o bresa de date in ultimul an, dintre care, in doua treimi din cazuri, au fost afectate datele personale identificabile ale clientilor (41% pentru IMM-uri si 40% pentru companii mari).

Categoriile de angajati concediati dupa o bresa de date demonstreaza ca incidentul poate afecta pe oricine, in 2017 pierzandu-si slujbele de la directori generali, la angajati obisnuiti care au expus datele clientilor.

“Evident, pentru companii acest lucru inseamna mai mult decat ‘talent’ pierdut: 45% dintre IMM-uri si 47% dintre companiile mari au fost nevoite sa le plateasca despagubiri clientilor afectati, peste o treime – 35%, respectiv 38% – au avut probleme in a atrage noi clienti, iar peste un sfert dintre IMM-uri (27%) si 31% dintre marile companii au fost nevoite sa plateasca penalizari si amenzi”, se mentioneaza in raport.

Conform autorilor studiului, in companiile actuale este practic imposibil sa nu stochezi date personale sensibile: 88% dintre companii colecteaza si stocheaza date personale identificabile despre clientii lor, iar 86% colecteaza si stocheaza astfel de date despre clienti. In plus, in mediul tot mai complex din prezent, noi reglementari, precum GDPR, inseamna ca stocarea de informatii personale vine si cu necesitatea de conformare.

“Modul in care organizatiile stocheaza date face ca aceste riscuri sa fie si mai tangibile: aproximativ 20% dintre informatiile sensibile despre clienti si companie se afla in afara perimetrului organizatiei: in cloud-ul public, pe dispozitive BYOD si aplicatii SaaS (Software as a service), ceea ce face din controlul si pastrarea in siguranta a fluxului de date o provocare pentru companii”, se mai spune in studiu.

Raportul arata ca 86% dintre companii au o politica de protectie si securitate a datelor in vigoare. Cu toate acestea, o astfel de politica nu garanteaza, in sine, faptul ca datele vor fi gestionate corespunzator.

“O bresa de date poate avea un efect devastator asupra intregii afaceri si, in plus, poate sa aiba impact asupra vietilor oamenilor – clienti sau angajati, asa ca este o buna ocazie sa ne amintim ca securitatea cibernetica are implicatii tangibile, in viata de zi cu zi si ne priveste pe toti. Avand in vedere ca datele se muta acum de pe un dispozitiv pe altul si prin cloud, iar reglementari ca GDPR devin obligatorii, este vital ca organizatiile sa acorde o mai mare atentie strategiilor de protectie a datelor”, afirma Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab.