africane, PPA, pestei

Un articol semnat de Ionut Iablonschi, Avocat Reff si Asociatii si Matei Stefanescu, Avocat Reff si Asociatii


Evolutia agresiva a Pestei Porcine Africane ( PPA ) din ultimele luni a determinat sacrificarea unui numar extrem de mare de porcine din exploatatii comerciale, dar si din gospodarii individuale. Pentru exploatatiile comerciale aceste masuri conduc la crearea de pagube directe de cel putin cateva zeci de milioane de euro, dar si de pagube indirecte extrem de importante (de exemplu pierderea cotei de piata).

Pentru minimizarea partiala a efectelor devastatoare ale epizootiei de PPA, este vital ca statul sa acorde proprietarilor afectati, cu celeritate sporita, o despagubire care sa acopere valoarea reala de piata a animalelor sacrificate, in acord cu dispozitiile legale incidente.

Experienta altor state in lupta cu PPA a demonstrat faptul ca celeritatea acordarii despagubirii si implementarea unor masuri eficiente de protectie a marilor exploatatii comerciale reprezinta masuri ce tin de esenta impiedicarii raspandirii virusului.

In mod cert, efectele devastatoare ale PPA au fost resimtite cu titlu primordial de catre proprietarii animalelor din zonele unde au fost confirmate focarele de boala. Acestia au fost nevoiti sa sacrifice atat porcii bolnavi, cat si pe cei sanatosi, pentru ca aceasta reprezinta singura masura concreta de preventie la nivelul focarelor confirmate.

Mai mult, la nivelul exploatatiilor comerciale efectele sunt mai severe din cauza faptului ca activitatea este momentan sistata si vor trece luni sau ani pana la o posibila reluare normala a activitatii.

Nu in ultimul rand, numeroase exploatatii inregistreaza indirect pagube semnificative din cauza focarelor de PPA din zone limitrofe ca urmare a restrictiilor de miscare a porcinelor ori comercializare a carnii, impuse de regimul de zona de supraveghere ori protectie.

Pentru a nu periclita circuitul comercial si chiar existenta acestor exploatatii, este imperios necesar ca statul sa implementeze rapid toate masurile tehnice necesare pentru a permite ridicarea acestor restrictii in cel mai scurt termen.

pestă, PPADespagubiri egale cu valoarea de piata
Prin urmare, supravietuirea industriei carnii de porc in judetele afectate este intrinsec legata de oferirea unor despagubiri juste si imediate pentru animalele “taiate, ucise sau altfel afectate”, in acord cu prevederile HG nr. 1214/2009 si cu Normele Metodologice de aplicare ale acestui act normativ.

Astfel, persoanele fizice si juridice care detineau animalele au dreptul la o despagubire egala cu valoarea de piata reala a acestora. Aceasta valoare de piata a animalelor urmeaza a fi stabilita de catre o comisie de evaluare.

In ipoteza in care proprietarii de animale apreciaza ca evaluarea este inferioara valorii de piata a animalelor, au deschisa calea pentru initierea unui demers judiciar care sa conduca la stabilirea corecta si legala a despagubirilor cuvenite. Sub acest aspect, dispozitiile HG nr. 1214/2009 instituie chiar o raspundere a membrilor comisiilor de evaluare pentru stabilirea valorii reale de piata a animalelor.

Desi nu exista deocamdata o bogata practica a instantelor de judecata in materie, in cadrul deciziilor existente se remarca tendinta instantelor de judecata de a aprecia in mod real valoarea de piata a animalelor, in dauna preluarii fara rezerve a evaluarii realizate de catre comisiile de evaluare.

Prin urmare, formularea unei actiuni judiciare, in termenele strict prevazute de legiuitor, poate reprezenta o oportunitate de ultim resort pentru compensarea prejudiciilor suferite.