Eticheta nutritionala incurajeaza consumul unor portii mai mari de alimente nesanatoase?

0
857

Eticheta Evolved Nutrition Label (ENL) utilizata de unele dintre marile companii din industria alimentara a aratat rezultate “inconsistente” in toate categoriile de produse alimentare si chiar pare sa-i indemne pe consumatori sa aleaga portii de produse cu mai multa ciocolata, comparativ cu acele cazuri in care nu exista deloc eticheta nutritionala, arata un studiu efectuat pe 25.000 de persoane.

In studiul publicat in revista Nutrients, cercetatorii au comparat impactul a trei etichete nutritionale – Evolved Nutrition Label (eticheta nutritionala avansata), Traffic Lights (TL = eticheta tip semafor) si Nutri-Score – asupra alegerii marimii portiei produselor alimentare mai putin sanatoase. De asemenea, le-au comparat cu o situatie de control in care aceleasi produse nu aveau eticheta frontala.

Cercetatorii au descoperit ca Nutri-Score a condus la alegerea portiilor cu cele mai mici dimensiuni, urmata de Traffic Lights, in timp ce ENL a aratat rezultate inconsistente in toate categoriile de produse alimentare.

“Intr-adevar, aceasta eticheta tiparita pe fata ambalajului nu a condus la alegerea unei porti mai mici comparativ cu nicio alta eticheta, cu exceptia branzeturilor”, au explicat acestia. ”Mai mult, pentru produsele dulci, ENL pare sa ii incurajeze pe consumatori spre alegerea unor portii mai mari, comparativ cu ambalajele care nu cuprindeau nicio eticheta nutritionala sau cu restul tipurilor de etichete nutritionale imprimate pe partea din fata a ambalajului.”

In special in cazul produselor tartinabile, Nutri-Score a condus la o scadere cu 0,15% a alegerii unor portii mari, corespunzand reducerii cantitatii de 2,25 g/portie, iar etichetele TL au condus la o scadere cu 0,03% (0,45 g), doar ENL conducand la o crestere de 0,11% (1,65 g), fata de cazul in care pe ambalaj nu se gasea nicio eticheta.

Chiar daca diferentele sunt mici, in cazul in care un produs este consumat la fiecare mic dejun timp de un an, ar putea avea un “impact substantial”, spun cercetatorii. De exemplu, NutriScore ar reduce consumul cu 822 g pe an, in timp ce eticheta ENL ar creste consumul cu 603 g/an al acelui produs.

“Cu ENL, consumatorii sunt potential indusi in eroare cu privire la calitatea nutritionala reala a produsului si s-ar simti mai putin restrictionati, fapt ce se concretizeaza in alegerea unor portii mai mari, ceea ce contravine obiectivului initial al ENL”.

Etichetele nutritionale
Nutri-Score a fost dezvoltata de catre cercetatorii francezi si a fost adoptata ca eticheta oficiala nutritionala in Franta si, recent, in Belgia, si utilizeaza o singura culoare pentru intregul produs.

etichetare, DuPontEticheta Light Traffic, dezvoltata de Agentia pentru Standarde Alimentare si utilizata extensiv in Marea Britanie si Irlanda, ofera culori separate pentru zahar, sare, grasimi si grasimi saturate, ceea ce inseamna ca un produs poate primi culoarea verde, chihlimbar si rosu.

Eticheta Evolved Nutriton se bazeaza pe eticheta de tip semafor (TL), dar utilizeaza praguri diferite pentru nutrienti. Pentru produsele in portii mici (setate la mai putin de 60 g), ENL stabileste pragul pentru limita rosie / si chihlimbar la 15% din consumul de referinta pentru o portie de produs alimentar, in timp ce eticheta Traffic Light o fixeaza la 25% din consumul de referinta pentru 100 g de aliment consumat.

“Din punct de vedere operational, aceasta modificare conduce la etichetarea mai multor produse cu culoarea chihlimbarului in defavoarea culorii rosii pentru alimentele mai putin sanatoase”

, scriu autorii acestui studiu, in special pentru produse cum ar fi biscuitii, batoanele de ciocolata, bomboanele si ciocolata.

Dimensiunile portiilor standardizate ale ENL “nu sunt neaparat realiste in comparatie cu practicile dietetice actuale”, scriu autorii.

“Rezultatele noastre pledeaza pentru prezentarea informatiilor nutritionale pe 100 g pentru a ajuta consumatorii sa limiteze consumul de alimente mai putin sanatoase.”

“In schimb, ENL pare sa fie confuza si inselatoare in ceea ce priveste calitatea nutritionala a produselor si poate incuraja selectia de portii mai mari pentru unele produse mai putin sanatoase, cum ar fi dulciurile.”

Guvernele din statele membre ale UE pot aproba in mod oficial anumite etichete de nutritie, insa nu le pot declara obligatorii, deoarece acestea ar contraveni regulilor pietei unice.
Cu toate acestea, exista solicitari adresate Comisiei de a introduce o eticheta obligatorie la nivel pan-european, existand diverse lobby-uri pentru a promova anumite etichete in raport cu altele.

Anul trecut, Mondelēz, Nestlé, PepsiCo, Compania Coca-Cola, Unilever si Mars s-au reunit si au lansat ENL. Aceasta eticheta a fost criticata pentru faptul ca in cazul unor alimente nesanatoase acestea nu au primit culoarea rosie – cum ar fi Nutella, care contine 90% zahar si grasimi – iar Mars s-a retras ulterior, spunand ca nu respectivul tip de etichetare nu are credibilitate si consens.

Printre co-autorii acestui studiu se numara Serge Hercberg, care a dezvoltat eticheta NutriScore, si Mike Raynor, care a contribuit la dezvoltarea etichetei de tip semafor, din Marea Britanie.

25.000 de participanti
Pentru acest studiu, cercetatorii au chestionat peste 25.000 de francezi despre produse precum biscuitii dulci, branzeturiile si dulciurile si le-au cerut sa selecteze portia pe care ar dori sa o manance: unul, doi, trei sau patru biscuiti sau 15 g, 45 g si 60 g de branza si dulciuri. Acestea sunt portiunile standardizate recomandate de companiile ce au adoptat ENL. Alimentele au fost alese deoarece sunt in mod obisnuit consumate in Franta, acopera toate cele trei mese si au o valoare nutritiva scazuta.

Un purtator de cuvant al companiilor ce au adoptat ENL a declarat ca au salutat studiul si in prezent revizuiesc anumite aspecte ale etichetarii, in functe de principalele constatari ale studiului. Ei au salutat, de asemenea, accentul studiului asupra legaturii dintre selectia dimensiunilor si a portiei, a adaugat purtatorul de cuvant.

“Cu toate acestea, credem ca este nevoie de mai multe cercetari pe aceasta tema, inainte de a ajunge la concluzii cheie. In acest sens, suntem increzatori ca, odata cu derularea unor studii de piata din mai multe state membre ale UE, firmele care au doptat ENL vom fi capabile sa aduca informatii relevante si pertinente privind consumatorii, inclusiv asupra marimii si numarului de portii.”

Companiile ENL solicita Comisiei sa stabileasca dimensiunile portiilor, astfel cum se prevede in Regulamentul privind informatiile alimentare pentru consumatori (FIC ; Reg. CE 1169/2011).

“Pana in prezent, nu exista dimensiuni standardizate sau reglementate in intreaga Europa, ceea ce a dus la o lipsa de armonizare a portiilor pentru multe categorii de alimente”.

Sondajele arata ca publicul prefera informatiile nutritionale pe portie si nu pe 100 g.


Sursa: Revista Nutrients “Impact of Front-of-Pack Nutrition Labels on Portion Size Selection: An Experimental Study in a French Cohort” (“Impactul etichetelor nutritionale plasate pe partea din fata ambalajelor asupra selectiei dimensiunii portiei: un studiu experimental intr-un esantion din populatia Frantei”), articol publicat online pe 8 septembrie 2018, doi: 10.3390/nu10091268, autori: Manon Egnell, Emmanuelle Kesse-Guyot , Pilar Galan, Mathilde Touvier, Mike Rayner, Jo Jewell, João Breda, Serge Hercberg si Chantal Julia /