Consiliul Concurentei da unda verde preluarii Rio Bucovina de catre Tymbark

0
877

Producatorul de bauturi racoritoare necarbonatate Tymbark va prelua Rio Bucovina, dupa ce Consiliul Concurentei a anuntat, marti, 29 martie 2016, ca a autorizat aceasta fuziune.

Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica prin care Tymbark — MWS Sp. Z o.o. Sp. K. preia Rio Bucovina SRL (…) Autoritatea de concurenta a evaluat operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal, in conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice. Ca urmare a analizei, Consiliul Concurentei a constatat ca aceasta operatiune nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, in special prin crearea sau consolidarea unei pozitii dominante’, se noteaza intr-un comunicat al institutiei.

In luna august a anului trecut, grupul polonez Maspex Wadowice anunta ca are in plan achizitionarea companiei Rio Bucovina, iar in acest sens a parafat un contract conditional, intrarea in vigoare a acestui document depinzand de obtinerea aprobarii Consiliului Concurentei din Romania, precum si de efectuarea cu succes a actiunii de due diligence.
Tranzactia include, printre altele, achizitionarea celor trei facilitati de productie ale societatii Rio Bucovina, localizate in Vatra Dornei, Timisoara si Giurgiu, dar si a brandului ‘Bucovina’.

Grupul Maspex este un cunoscut producator de produse instant, de sucuri, nectaruri si bauturi racoritoare, de paste fainoase, biscuiti sarati (crackers) si covrigei (brezels). Grupul a intrat pe piata romaneasca in anul 1996 si, in prezent, este unul dintre cei mai mari investitori polonezi in Romania. Printre cele mai importante branduri detinute de Maspex in Romania sunt: Tedi, Tymbark, La Festa, Ekland, Coffeeta si Salatini.

Achizitia va reprezenta cea de-a 18-a preluare a Grupului Maspex Wadowice si cea de-a treia pe piata romaneasca. In anul 2007, Tymbark Maspex Romania, parte a Grupului Maspex Wadowice, a achizitionat brandul Arnos, iar in anul 2013 brandurile Salatini si Capollini, cele mai vechi marci comerciale de pe segmentul biscuiti sarati si covrigei.

Rio Bucovina detinea, anul trecut, o cota de aproape 10% din piata romaneasca a apelor imbuteliate, conform datelor AC Nielsen, aferente perioadei aprilie — mai 2015.