Berea consumata moderat poate contribui la scaderea incidentei bolilor cardiovasculare

cardiovasculare

Un studiu finalizat in Romania reconfirma efectele benefice ale consumului moderat de bere asupra scaderii riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Studiul „Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecti sanatosi” a fost derulat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie si a fost realizat de catre dr. Marina Otelea, asistent universitar la catedra de Fiziopatologie II a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.

Potrivit autoarei, „rezultatele obtinute valideaza un posibil efect pozitiv asupra organismului determinat de consumul moderat de bere. Sunt influentati factorii implicati in mentinerea echilibrului fluido-coagulant al sangelui, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sanatatii inimii si a vaselor de sange.”

La o ora de la ingerarea cantitatii de bere, studiul a aratat o reducere medie cu 45% a nivelului PAI-1, inhibitor al procesului normal de distrugere a cheagurilor nou formate. Fibrinogenul a avut, de asemenea, tendinta sa scada dupa o ora, iar nivelul de homocisteina a scazut cu 5,7%, un factor care este strans legat de procesul de ateroscleroza, substratul pe care se grefeaza activarea coagularii si formarea patologica a cheagurilor. Dupa o luna de consum zilnic, scaderea PAI-1 a fost cu 7% mai mica fata de nivelul initial. Fibrinogenul a avut o variatie nesemnificativa statistic, iar homocisteina a revenit la valori apropiate, dar usor mai mici decat cele initiale.

Burse de 150.000 de lei pentru cercetarea stiintifica
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie continua pana pe 30 aprilie 2019 programul de burse de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere in raport cu sanatatea.

CINE POATE APLICA?
Medici cu specializarile diabet, nutritie, boli metabolice, medicina sportiva si cardiologie.
Studenti in an final la specializari de natura stiintifica (medicina, biologie, chimie), dar si nutritie, educatie fizica sau stiinte sociale, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi.

CUM SE APLICA?
Se solicita un formular de inscriere la adresa de email centru@beresanatatenutritie.ro sau se descarca de pe pagina http://beresanatatenutritie.ro/burse-de-cercetare.aspx, se completeaza si se depune pe email pana pe 30 aprilie 2019.