Crescatorii cer retailerilor sa cumpere miei romanesti, nu carne din afara aflata la limita expirarii

0
81

Crescatorii romani de ovine solicta retailerilor sa vanda carne de miel romaneasca, in preajma Sarbatorilor Pascale.

“Carnea noastra este mult mai proaspata si mai gustoasa decat in alte state membre. Excedentul de miel din acest an nu justifica achizitiile intracomunitare”, sustine Mary Pana, presedinte al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) din Romania.

Conducatorul organizatiei fermierilor mentioneaza ca legislatia europeana actuala este una permisiva, ce face ca, in detrimental calitatii produselor, sa fie puse profiturile.

“Se achizitioneaza carne din exterior in ultimile zile de valabilitate, se transeaza aici si se adauga un alt termen de valabilitate, 7-10 zile, dupa caz si forma de ambalare. Carnea isi pierde savoarea si poate deveni, in unele cazuri, un risc pentru consumatori. Solicitam, asa cum o facem de ani de zile, sa se pastreze termenul de valabilitate initial, sa nu mai fie pacalit consumatorul cu marfa externa. In acelasi timp, consumatorul sa caute sa se informeze asupra carnii, sa nu vada doar pretul”, subliniaza sefa ACEBOP.

Fermierii tin sa reaminteasca faptul ca, in topul preferintelor consumatorilor din Orientul Mijlociu, carnea romaneasca este mai scumpa, deoarece este confirmata atentia cu care oile sunt crescute pe pasunile autohtone. In ce priveste pretul carnii de miel pe piata romaneasca, inaintea Sarbatorilor Pascale, ACEBOP arata ca, din ultimile dezbateri avute cu crescatorii, a rezultat ca pretul se va mentine in jurul valorii de 14 lei/kg.

“Carnea de miel aflata la mare cautare inaintea Sarbatorilor Pascale, poate fi daunatoare pentru sanatate, daca mielul nu are minimum 10-15 kilograme – ideal ar fi 20 de kilograme, in viu, cel putin doua-trei luni de la fatare”, este sugestia fermierilor pentru consumatorii care achizitioneaza mielul in carcasa sau in viu.