Apicultorii romani vor taxe pentru mierea importata din spatiul extracomunitar

0
38
miere, romaneasca, produs montan

Apicultorii din tara noastra detin in stocuri cantitati mari de miere. Volumul mare al mierii importate din tari extracomunitare, la preturi foarte mici, a facut ca piata autohtona de miere sa se afla in impas comercial, iar apicultorii sa nu poata sa isi desfaca productia.

Principal importator al mierii romanesti, Germania, ar fi scazut cantitatea importata de la noi orientandu-se catre tarile care vand la preturi mai mici. Propunerile apicultorilor nostri sunt: instituirea unei taxe pentru mierea care vine din afara spatiului comunitar si o subventie pentru albinele indigene.

“Din partea statului roman se poate interveni intr-un fel, in sensul in care sa se puna o taxa pe mierea care vine din afara comunitatii europene. In tarile nordice, pana la 50% este taxa pe mierea care vine din afara comunitatii europene. Pentru asta, trebuie vointa si intelegere pentru apicultorii de aici. Si nu numai fata de apicultori, fata de toata agricultura, pentru ca toata agricultura are de suferit in sensul asta. Se aduce productie din alte zone unde se produce mai usor o anumita marfa, se vinde la noi si nu poti concura cu cei care fac miere in alte zone. Si ar mai fi un ajutor pentru apicultori: o subventie. Este singura specie nesubventionata din tara asta”, declara ing. Iosif Korb, din partea Asociatiei Nationale a Crescatorilor de Albine Hunedoara.


In data de 1 martie 2018, Parlamentul European a a adoptat documentul “Perspective si provocari pentru sectorul apicol din UE”. Rezolutia Parlamentului European din 1 martie 2018 referitoare la perspectivele si provocarile pentru sectorul apicol din spatiul intracomunitar, pentru mai multe ajutoare acordate acestui sector al agriculturii, reprezinta un domeniu ce trebuie sa se gaseasca in atentia viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), post 2020, de aceste ajutoare urmand sa beneficieze si apicultorii.