Specialisti nutritionisti: Iaurtul aliment care sta la baza sanatatii nutritionale

0
85

Mai multe state membre ale UE au ghiduri alimentare sau recomandari care sugereaza ca iaurtul este o sursa buna de nutrienti; 14 state membre UE mentioneaza iaurtul ca o parte recomandata a dietei si alimentatiei locale. Doar 5 dintre acestea declara explicit probioticele ca o sursa de efecte benefice, iar 4 dintre acestea ofera exemple detaliate de bacterii probiotice, conform prezentarii sustinute de Profesor Dr. Nicolae Hancu, de la Universitatea “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca, membru de onoare al Academiei Romane in cadrul conferintei Nutritie.Nutrienti.Sanatate., organizata de echipa Ro.Aliment.

Cu toate ca jumatate din statele mebre UE mentioneaza iaurtul ca o parte recomandata a dietei si alimentatiei locale, numai o revendicare asupra beneficiilor microbiene a fost aprobata in UE: iaurtul cu culturi vii imbunatateste toleranta la lactoza, explica Profesor Univ. Dr. Nicolae Hancu, de la Universitatea “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, in cadrul conferintei organizate de RO.aliment si avand ca parteneri pe IBA Bucuresti, ONE HEALTH, HERBALIFE, DANONE PDPA, OCEAN FISH, APRIL, ARC, ASMP, ROMPAN, PRISA, ROMALIMENTA, APIMONDIA, ARoND, FNAP.

Evenimentul, care si-a propus promovarea colaborarii dintre specialisti din domenii care se intalnesc nu foarte des in jurul aceleiasi ”mese”-nutritionisti-medici-procesatori-dieteticieni-cercetatori, a beneficiat de prezenta a peste 70 de companii din industria alimentara si a suplimentelor alimentare, precum si a unui numar impresionant de de specialisti din domeniul nutritiei si sanatatii.

Iaurtul s-a bucurat de o atentie speciala in cadrul evenimentului, alimentul beneficiind de o ampla si foarte ”gustata” prezentare a Profesor Univ. Dr. Nicolae Hancu,  precum si de cea mai puternica prezenta in cadrul standurilor de degustare unde trei companii, Danone, Covalact si Olympus au incantat participantii cu diverse tipuri de iaurturi premium.

Ellie Metchnikoff, parintele imunitatii naturale, a descoperit ca proteinele se degradeaza sub actiunea bacteriilor intestinale de putrefactie si a presupus ca acest proces otraveste corpul si conduce la o moarte prematura, se arata in prezentarea domnului Prof. Univ. Dr. Nicolae Hancu.

Metchnikoff a aratat ca singurul aliment care poate impiedica dezvoltarea bacteriilor de putrefactie in intestin este iaurtul bulgaresc si este primul care a izolat bacteriile din iaurt. Teoria sa a stat la baza primelor iaurturi produse industrial de Danone cu fermenti de la Institutul Pasteur, in 1919.

Consumul de iaurt este asociat cu o calitate mai buna a dietei pentru toti nutrientii vitali (studiu comparativ consumatori – non-consumatorii de iaurt). Calciul natural din alimente este de mai buna calitate – oasele cresc mai mari si mai puternice atunci cand sursa de calciu este lapte praf degresat decat atunci cand calciul este asigurat prin carbonat de calciu (studiu pe soareci).

Consumul alimentar de proteine, alaturi de calciu, din produsele lactate, este, de asemenea, cunoscut pentru cresterea si sanatatea oaselor. Cu toate acestea, rolul laptelui si al produselor lactate in nutritia umana a fost dezbatut din ce in ce mai mult in ultimii ani.

Selectiuni din prezentarea Prof. Univ. Dr. Nicolae Hancu:

”Laptele si alimentele lactate sunt alimente complexe, cu densitate nutritiva crescuta, care furnizeaza energie si cantitati substantiale de proteine si alti nutrienti intr-o dieta.
Multi dintre constituentii laptelui nu functioneaza izolat, ci mai degraba interactioneaza sinergic pentru a creste absorbtia si metabolismul.

Produsele lactate sunt o sursa buna de proteine de inalta calitate, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, seleniu, vitamina A, riboflavina, tiamina, vitamina B12 si vitamina D cand sunt fortificate, iar rolul principal al iaurtului in ghidurile alimentare trebuie sa fie legat de rolul principal al produselor lactate.

Majoritatea persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza sunt in masura sa manance iaurt fara a dezvolta simptome, iar consumul de iaurt este adesea recomandat ca o strategie alimentara adecvata pentru acesti indivizi.

Un numar tot mai mare de dovezi sustin efectele probioticelor din alimente asupra sanatatii, microorganisme vii care pot modifica caracteristicile produselor alimentare si pot raspunde dupa consum. Atat iaurtul, cat si kefirul (o bautura cu lapte fermentat) contin adesea bacterii vii (chefirul poate contine si drojdii). La mai multe modele animale, cu obezitate si diabet zaharat, produsele lactate cu probiotice au demonstrat beneficii cardiometabolice, comparativ cu cele fara probiotice.

Compozitia microbiomului la animale a fost modificata de produsele lactate probiotice cum ar fi iaurtul si kefirul. Astfel de modificari compozitionale pot spori integritatea epiteliala intestinala si pot reduce inflamatia (de grad mic) din cauza endotoxemiei (scurgeri de lipopolizaharida derivata din microbiomul intestinal in circulatia sistemica), un presupus contribuitor la bolile legate de obezitate.

Probioticele par sa influenteze, de asemenea, functia microbiomului gazdei, de exemplu, modificand productia de mediatori functionali cum ar fi SCFA (acizi grasi cu lant scurt) care pot exercita efecte locale si sistemice asupra metabolismului gazdei.

In concluzie, studiile experimentale pe animale sustin un rol al probioticelor si al interactiunilor probiotice-microbiom in efectele protectoare ale iaurtului in ceea ce priveste cresterea in greutate, obezitatea si starile metabolice asociate, cum ar fi diabetul gestational.”