Industria reacționează după invocarea de către Marea Britanie a articolului 50 din Tratatul de la Lisabona

0
201

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat la Bruxelles că Marea Britanie vrea să iasă din Uniunea Europeană, prin invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Primul-ministru a semnat scrisoarea care semnifică în mod oficial începerea procesului de doi ani de ieșire a Marii Britanii din UE, cunoscut sub numele de Brexit. Acest lucru vine după ce, în Marea Britanie, a avut loc un referendum în luna iunie 2016, în care 52% dintre participanți au votat în favoarea părăsirii UE. Publicația Meat Trade Journal a discutat cu mai mulți decidenți din industria cărnii pentru a vedea care sunt cerințele industrie odată ce discuțiile despre Brexit încep.

Pe marginea prăpastiei

Katie Doherty, manager de politică și operațiuni al International Meat Trade Association (IMTA – Asociația Internațională pentru Comerțul cu Carne), a declarat că este nevoie de o fază de tranziție a schimburilor comerciale, pentru a preveni declinul abrupt al industriei. Ea a mai spus, de asemenea, că este nevoie de mai multă claritate.

„Întrucât articolul 50 a fost invocat, iar Brexitul a fost în mod oficial declanșat, sperăm că industria va putea să   beneficieze de mai mult din acea certitudine despre care Theresa May a vorbit în discursul său, atât din partea guvernului Regatului Unit, cât și în ceea ce privește poziția pe care UE o va lua pentru negocierile viitoare. Am înțeles că va avea loc o reuniune a Consiliului European la sfârșitul lunii aprilie, unde se va cădea de acord asupra principiilor UE de angajare a negocierilor.“

Cel mai mare organism din Europa care reprezintă fermierii și industria, Copa-COGECA, a declarat că Brexitul va  afecta sectorul de agro-business atât în Marea Britanie, cât și în Europa.

„Regretăm decizia Marii Britanii de a lansa procedurile de demarare a Brexitului,“ a declarat Pekka Pesonen, secretarul general al COPA-COGECA.

„Prin această decizie a guvernului britanic, noi credem că fermierii și întreprinderilor agricole de pe ambele părți ale Canalului Mânecii vor fi greu afectate. Consumatorii, care până acum s-au bucurat de posibilitatea alegerii dintr-o paletă largă de produse de calitate, din întreaga UE, vor simți impactul. Am îngrijorări serioase cu privire la impactul potențial al Brexitului asupra schimburilor comerciale și a bugetului agricultorilor europeni și cooperativele acestora. Noi credem că fermierii și familiile lor nu ar trebui să plătească prețul  Brexitului. Ne așteptăm ca guvernul britanic să-și onoreze angajamentele sale în cadrul bugetului curent al UE, și de asemenea și în cadrul programelor la care a aderat și care depășesc anul 2020.“

Directorul general al Food and Drink Federation (FDF – Federația din Industria Alimentară și a Băuturilor) din Marea Britanie, Ian Wright a spus că este imperios necesar să se ajungă rapid la un acord.

Rezultatele negocierii vor avea implicații de durată – pentru oamenii noștri, pentru afaceri și pentru economie. Mâncarea este în centrul culturii noastre, al identității și securității. Este vital ca guvernul [Marii Britanii]  să prioritizeze sectorul alimentelor și băuturilor.“