Irlanda isi construieste un buget rezistent la Brexit, cu reduceri de taxe si investitii in urcare

0
323
negocieri Brexit1
brexit

Guvernul irlandez a anuntat noi masuri menite sa protejeze economia locala de impactul Brexit-ului, printre care reduceri de taxe si majorarea cheltuielilor publice cu peste 1 miliard de euro, la o saptamana dupa ce a revizuit in scadere estimarile privind avansul produsului intern brut in 2016 si 2017.

In ultimii doi ani, Irlanda a avut cea mai mare crestere economica din UE, insa decizia Marii Britanii de a parasi blocul comunitar va duce la incetinirea avansului. Pentru a limita efectele negative, autoritatile de la Dublin au anuntat o serie de facilitati fiscale pentru anul viitor, dar si suplimentarea cheltuielilor guvernamentale cu 1,3 miliarde de euro, scrie Reuters.

Printre facilitatile incluse in proiectul de buget pentru 2017 se numara reducerea cotei de TVA pentru industria turismului, taieri de taxe pentru agricultorii care depind de exporturile catre Marea Britanie, acestia urmand sa beneficieze si de imprumuturi cu dobanzi reduse, precum si impozite scazute pentru persoanele cu venituri mici si mijlocii.

“Decizia Marii Britanii de a parasi UE prezinta un risc real pentru economia Irlandei. Masura imediata pe care o putem lua pentru a atenua riscurile este cea de a controla finantele publice. Totodata, trebuie sa implementam buffere pentru a reduce sau elimina impactul unor socuri economice viitoare”, a spus, marti, ministrul irlandez al Finantelor, Michael Noonan.

Noonan a prezentat si detaliile unui program guvernamental asemanator cu “Prima Casa”, prin care tinerii care isi cumpara locuinta pentru prima data vor putea plati un avans mai mic cu pana la 20.000 de euro la contractarea unui credit ipotecar cu o valoare maxima de 400.000 de euro.

Masurile anuntate marti de Noonan vin la o saptamana dupa ce ministerul pe care il conduce a revizuit in scadere prognozele de crestere economica pentru 2016 si 2017. Potrivit noilor estimari, economia Irlandei ar urma sa creasca cu 4,2% in acest an si cu 3,5%, sau chiar mai putin, in 2017, comparativ cu un avans de 4,9% preconizat anterior pentru 2016 si de 3,9% pentru anul viitor.

Brexit19In 2015, economia irlandeza a consemnat o crestere de 26%, arata datele revizuite ale Biroului Central de Statistica al Irlandei (COS). Datele includ taxele platite de multinationalele care si-au mutat sediul fiscal in Irlanda si au fost revizuite de la o crestere de 7,8% estimata anterior.

Increderea analistilor si institutiilor internationale in calculele Statisticii din Irlanda a fost puternic erodata dupa revizuirea artificiala a cresterii PIB, economistul american Paul Krugman catalogand datele prezentate de COS drept “economia spiridusilor“.

In al doilea trimestru din acest an, economia irlandeza a avansat cu 0,6% raportat la precedentele trei luni si cu 4,1% comparativ cu aceeasi perioada din 2015.