Targ de produse agroalimentare in curtea MADR de Ziua Mondiala a Alimentatiei

0
361

In 16 octombrie, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite – FAO (Food and Agriculture Oragnization of the United Nations) celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei.

Ca in fiecare an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se alatura initiativei FAO de a sarbatori aceasta zi, prin organizarea unui targ in curtea institutiei, intre 14 si 16 octombrie 2016, in care producatori si procesatori agricoli vor expune produse traditionale si realizate dupa retete consecrate, cat si ceaiuri, uleiuri, esente, produse de artizanat etc.

De asemenea, vor fi si produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, cum ar fi: Magiunul de prune Topoloveni (primul produs cu Indicatie Geografica Protejata – I.G.P. pentru Romania, din anul 2011), Salamul de Sibiu (cel de-al doilea produs cu Indicatie Geografica Protejata – I.G.P. pentru Romania din februarie 2016), Telemeaua de Ibanesti (primul produs cu Denumire de Origine Protejata – D.O.P. pentru Romania din martie 2016).

Pe langa produsele romanesti protejate la nivel european, vor fi prezente Novacul afumat de Tara Barsei, Scrumbia afumata de Dunare si Cascavalul de Saveni, produse aflate in diferite faze de dobandire a protectiei „Indicatie Geografica Protejata” (I.G.P.) la nivelul Uniunii Europene.

targ3Vizitatorii vor avea ocazia sa gaseasca si produse traditionale, inregistrate pe schema nationala – zacusca de vinete ori de fasole, pecie lunga afumata, dulceata de mure, de cirese amare sau afine, Cozonac Domnesc din regiunea Moldovei, cat si produse realizate in arealul montan.

Totodata, vor fi prezenti producatori de fructe si legume, miere si produse ale stupului, dar si cei de vin si tuica. Mesterii populari vor intregii peisajul rural din curtea Ministerului Agriculturii prezentand vizitatorilor ii traditionale romanesti sau stergare populare din panza de borangic tesute la razboi manual si alte obiecte de artizanat.