Nu a venit Apocalipsa prezisa. Economia britanica sta mai bine la o luna dupa votul pentru Brexit

0
343

Desi analistii avertizau inainte de referendumul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ca un vot favorabil va afecta economia, prima luna dupa pronuntarea pentru Brexit indica ameliorarea indicatorilor economici in Marea Britanie. Somajul a scazut, consumul s-a majorat, preturile sunt stabile si nu exista amenintare de recesiune.

A fost votul pentru Brexit socul pentru economia britanica fata de care avertizau analistii financiari? Cel putin dupa prima luna de la vot, raspunsul este negativ. Majoritatea indicatorilor economici s-au ameliorat, sintetizeaza un material al Daily Telegraph.

„Primele date economice din iulie – luna urmatoare referendumului pentru Brexit – care au fost publicate in aceasta saptamana, nu arata semne ale unui colaps economic imediat”, comenteaza publicatia britanica.

Brexit2Este ceva departe de acel „soc” asupra caruia avertiza in timpul campaniei fostul ministru de finante George Osborne. Somajul s-a redus, preturile sunt stabile, cumparatorii sunt increzatori si guvernul a inregistrat un surplus bugetar in iulie.

Mai putini someri

Somajul in Marea Britanie este de 4,9%, cel mai coborat nivel din anul 2005 incoace, iar in in cele 3 luni premergatoare referendumului pana in iunie sunt inregistrati cu 52.000 de someri mai putini. Aceasta inseamna ca nu a fost un fenomen de concedieri sau intarzieri de angajari antrenate de teama legata de Brexit.

Britanicii au cheltuit mai mult

Brexit5In iulie, vanzarile cu amanuntul s-au majorat in Marea Britanie cu 5,9% fata de aceeasi luna din 2015. Mai mult decat atat, pe unele segmente precum bijuterii, ceasuri, pantofi sau antichitati au fost salturi importante ale vanzarilor. Lira sterlina depreciata a adus in fata turistilor realitatea unor produse mai ieftine in magazinele britanice. Economistii considera ca sporirea cheltuielilor de consum le da incredere antreprenorilor si ii face sa nu se ingrijoreze de rezultatul referendumului.

Preturile sunt stabile

Brexit6Preturile de consum au crescut in iulie cu 0,60% fata de luna iulie a anului precedent, considerabil sub tinta de inflatie anuala de 2% a Bancii Angliei. In acelasi interval, salariile s-au majorat cu 2,4%, iar puterea de cumparare a sporit cu 1,9%, ceea ce este un alt semnal favorabil pentru intreaga economie. In iunie, inflatia anualizata era de 0,5%, in timp ce luna trecuta a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni. Cea mai mare parte a cresterilor de preturi au rezultat din deprecierea lirei sterline. Economistii considera ca tinta de inflatie de 2% va fi atinsa undeva in cursul anului viitor, in timp ce indicele preturilor de consum ar urma sa ajunga la 3% la sfarsitul lui 2017.

Bugetul este, totusi, pe surplus

Brexit7Printre putinii indicatori care s-au deteriorat in rastimpul de o luna scurs de la referendum, este balanta bugetara. Astfel, chiar daca trezoreria a contabilizat un surplus lunar de 1 miliard de lire sterline, acesta este cu 200 milioane lire sterine mai mic decat cel din iulie 2015. Volumul de credit contractat pentru finantarea bugetara s-a redus cu 3 miliarde lire sterline de la inceputul anului, dar datele din iulie, dupa referendum, indica o usoara tendinta de deteriorare.

Nu va fi recesiune

Ultimele estimari ale agentiei de rating Moody’s indica faptul ca economia britanica va incetini, dar nu va intra in recesiune. Astfel, produsul intern brut ar urma sa se majoreze cu 1,6% in 2016 si sa urce cu 1,2% in 2017. Nu este o economie in „boom” , dar sunt ritmuri de crestere care au mai existat in anii post-criza.